Pola tone otpada izvađeno iz mora na Korčuli

Udruženje za prirodu, okolinu i održivi razvoj Sunce pokrenula je akcije prikupljanja otpada iz mora na području svih sedam jadranskih županija. Prva akcija održana je proteklog vikenda, 27. i 28. juna, i to na Korčuli.

Foto: Facebook (screenshot @Udruženje za prirodu, okolinu i održivi razvoj Sunce

Udruženje Sunce iz Splita započelo je akcije prikupljanja otpada iz podmorja i priobalja, koje se, s ciljem uklanjanja otpada, kao i podizanja svesti javnosti o njegovom štetnom uticaju na Jadransko more, sprovode u sklopu programa Ministarstva zaštite okoline i energetike RH. Sprovođenje obuhvata po dve akcije čišćenja obale i primorja na području svih sedam jadranskih županija: Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Osim licenciranih ronioca, otpad će iz podmorja prikupljati i ribari, i to pomoću mreža za vuču. U akcijama će takođe učestvovati brojni volonteri i radnici Udruženja Sunce iz Splita, i to na unapred utvrđenim lokacijama i prema utvrđenom protokolu. Osim čišćenja na odabranim lokacijama, Udruženje Sunce će u sklopu ove usluge sprovoditi monitoring prikupljenog otpada prema metodologiji čija je primenjivost na obali ispitana na terenu kroz projekat DeFishGear.

Foto: Facebook (screenshot @Udruženje za prirodu, okolinu i održivi razvoj Sunce

Takođe, temeljem prikupljenih iskustava kreiraće se predlog nacionalnog Protokola za sprovođenje akcija čišćenja otpada iz mora kao dokument smernica za sve buduće akcije. Prve dve akcije čišćenja obale i podmorja organizovane su na Korčuli, 27. i 28. juna 2020, u saradnji s Ekološko-ronilačkim klubom Korčula, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim delovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i ronilačkim klubovima Dupin (Korčula) te Draulik (Milna). U akciji čišćenja obale ostrva Sutvare prikupljeno je 2.195 plastičnih predmeta ukupne težine 97 kg, 66 predmeta od drveta (41 kg), 32 predmeta od metala i 20 komada medicinskog otpada. Čisto se i podvodni deo uvale Banje gde je izronjeno 65 kesa sitnog otpada ukupne težine 470 kg, 20 komada krupnog otpada, 4 automobilske gume, 1 zamka i 1 stolica.

Ukupna težina izronjenog morskog otpada iznosila je oko 500 kg!

Više o akcijama čišćenja pročitajte na internet stranicama Udruženja Sunce.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti