Države dunavskog sliva pozdravile rezultate infrastrukturnih projekata vodnog saobraćaja u Srbiji

Foto-ilustracija: Unsplash (Adrian Swancar)

Ministri saobraćaja država dunavskog sliva pohvalili su rezultate koje je Srbija ostvarila u oblasti vodnog saobraćaja.

U Zaključcima ministara saobraćaja država dunavskog sliva o efikasnoj rehabilitaciji i održavanju infrastrukture na Dunavu, koji su usvojeni na marginama sastanka povodom obeležavanja Dana transeevropske transportne mreže koji je održan u Šibeniku, 14. maja 2020. godine, pozdravljaju se rezultati koje je Republika Srbija postigla na realizaciji infrastrukturnih projekata u oblasti vodnog saobraćaja.

U dokumentu se posebno ističu projekti otklanjanja šest kritičnih sektora za plovidbu na Dunavu, radovi na rekonstrukciji brodske prevodnice u sastavu Hidroenergetskog i plovidbenog sistema “Đerdap 1”, kao i implementacija projekta uvođenja najmodernijih navigacionih bova (AtoNs).

Takođe, naglašava se uspeh Republike Srbije u efikasnom uvođenju u upotrebu tzv. DAVID obrazaca, čiji je cilj pojednostavljivanje, usklađivanje i digitalizacija administrativnih procesa prekograničnih procedura korišćenjem standardizovanih obrazaca, koji će moći i elektronski da se podnose.

Ukupna vrednost projekata u vodnom saobraćaju u Srbiji iznosi 380 miliona evra.

Vlada Republike Srbije usvojila je na prošlonedeljnoj sednici Zaključak na osnovu koga je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović potpisala pomenute Zaključke ministara saobraćaja država dunavskog sliva o efikasnoj rehabilitaciji i održavanju infrastrukture na Dunavu.

Izvor: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti