Izdvojeno 72 miliona evra za izgradnju puta i produbljivanje pristaništa u Hrvatskoj

Ugovore o izvođenju radova izgradnje državnog puta 403 od riječke obilaznice do zapadnog dela riječke luke i o produbljivanju morskog dna na Kostrenskom pristaništu na lučkom terminalu Brajdica, vredne ukupno 554 miliona kuna (72 miliona evra), potpisali su u četvrtak predstavnici investitora – Hrvatskih cesta i Lučke uprave Rijeka i izvođača radova.

Ugovor za izvođenje radova na državnom putu 403 od čvora Škurinje do luke Rijeka potpisali su predsednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i Kristjan Mugerli u ime odabrane zajednice ponuđača, koju čine kompanje Kolektor CPG, GP Krk i Euro-asfalt. Vrednost ugovora je 456,36 miliona kuna (59,3 miliona evra).

Foto: Wikipedia/Antonio199cro

Saobraćajnica DC403, koja će povezati kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali i zapadni deo riječke luke s riječkom obilaznicom biće dugačka 2.977 metara, s 380 metara pristupnog puta. Na njoj će biti brojni i složeni objekti, kao što su tunel Podmurvice (1,2 km), vijadukt Piopi (316 m), vijadukt Mlaka (144 m). Radovi će početi u roku od mesec dana od potpisivanja ugovora, a rok završetka radova je 2,5 godine.

Nadalje, ugovor za izvođenje radova produbljenja morskog dna na terminalu Jadranskih vrata, koji se takođe sufinansira evropskim sredstvima, vredan ukupno 97,7 miliona kuna (12,7 miliona evra), potpisali su upravnik Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa i članica Uprave kompanija NUOVA CO.ED.MAR S.r.l. Orianna Boscolo Contadin.

Ugovorom su obuhvaćeni radovi produbljenja morskog dna u dužini od 100 metara uz obalni zid južnog veza, čime će se izjednačiti dubina mora u celokupnoj dužini operativne obale Kostrensko pristanište jug od 428 metara na Brajdici, terminalu Jadranskih vrata.

Na potpisivanju ugovora na „Zagreb Deep Sea“ kontejnerskom terminalu prisustvovao je i ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković, koji je rekao da su sada, s ovim i drugim projektima ministarstva, na riječkom području aktivni saobraćajni projekti vredni ukupno 1,3 milijarde kuna (169 miliona evra), najviše vezanih za obnovu i modernizaciju riječke luke.

Nakon potpisivanja ugovora s koncesionarom za Zagrebačku obalu očekuje se ulaganje od još 200 miliona evra. Dva su koncesionara ušla u uži krug, Lučka uprava Rijeka to nadzire i uskoro će doneti odluku, dodao je.

Ministar je kazao da je izgradnja DC404 velik i složen projekt, da će taj i drugi projekti rešiti saobraćajne probleme Rijeke, da Rijeka ide napred i da je to rezultat zajedničkog rada i sinergije ministarstva, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i državnih kompanija, koje sprovode velike infrastrukturne projekte.

Naveo da je u celoj Hrvatskoj pokrenut investicioni ciklus veći od 20 milijarda kuna (2,6 milijardi evra), da je Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture glavni pokretač svih velikih investicija u Hrvatskoj i da je na to ponosan. Dodao je da je do sada ugovoreno 115 odsto sredstava iz Operativnog programa koherentnost i kohezija i 96 odsto iz CEF-a.

Butković je još kazao da preostaje izgradnja nizinske pruge, da je raspisan konkurs za prvu deonicu Hrvatski Leskovac – Karlovac te da pruga mora biti gotova do 2030.

Na pitanje novinara da li bi se projekt kao što je DC403 mogao ostvariti bez novca Evropske unije, Butković je odgovorio da bi to bilo teško.

„Projekt ukupne vrednosti 80 miliona evra bez sredstava EU je teško sprovesti. Sve je moguće, ali onda se mora kreditno zadužiti. Budući da imamo prednost korištenja EU sredstava, 85 odsto bespovratnih sredstava je sjajna stvar i to su nam prednosti i veliki adut, što smo u EU i da koristimo ta sredstva“, rekao je.

Na pitanje je li reč o predizbornom triku, Butković je rekao da nije.

„Raspisan je konkurs krajem 2018. i trajao je malo više od godine. Da je bilo žalbi na odluku o odabiru, danas ne bismo bili ovde. Kada počne službena kampanja, više nećemo potpisivati, tada ćemo se koncentrisati na kampanju i izbore, a ovo danas je nastavak svega onoga što radimo.

Onda bih ja bio svaki dan u kampanji, jer, kada sam preuzeo ministarstvo bio je jedan ugovor o bespovratnim sredstvima, a danas ih je preko 100. Moramo raditi i živeti dalje normalno“, zaključio je Butković.

Izvor: Hina/Vlada Republike Hrvatske

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti