Podmorski elektroenergetski kabal novi oblik infrastrukturnog povezivanja Balkana i EU

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković primio je rukovodstvo italijanske kompanije Terna na čelu sa glavnim izvršnim direktorom Luiđijem Ferarisom povodom uspešnog okončanja rada na projektu podmorskog energetskog kabla kojim su povezane Crna Gora i Italija.

Foto: Vlada Crne Gore

Premijer Marković i direktor Feraris konstatovali su da podmorski elektroenergetski kabal, kao rezultat partnerske saradnje Vlada Crne Gore i Italije, donosi Crnoj Gori potpunu energetsku sigurnost, čini je regionalnim energetskim čvorištem i predstavlja novi oblik infrastrukturnog povezivanja Balkana i Evropske unije.

„Ovaj istorijski projekat najbolji je primer kako se vizijom i saradnjom dolazi do nove vrednosti od koje će korist uživati obje države i naši građani i to ne samo naša generacija već i buduće generacije“, rekao je premijer Marković uporedivši po značaju ovaj projekat sa gradnjom prvog autoputa.

Glavni izvršni direktor Terne informisao je premijera da je podmorski kabl između Crne Gore i Italije, ukupne dužine 445 kilometara, od čega 423 kilometra čini podmorski deo, vredan 1,15 milijardi evra te da je tokom dosadašnje operacije polaganja kabla već proizveo brojne pozitivne efekte u Crnoj Gori.

Foto: Vlada Crne Gore

„Ovaj projekat, najveći te vrste na Mediteranu, već je ovde pokrenuo lokalne biznise vredne više od 60 miliona evra“ , rekao je direktor Terne dodajući da je na projektu u Crnoj Gori na različite načine zaposleno 120 ljudi.

Premijer Marković je informisao rukovodstvo Terne da je više država istočne i jugoistočne Evrope već sada izrazilo ozbiljna interesovanja za zaključivanje različitih aranžmana sa Crnom Gorom u cilju korišćenja kapaciteta podmorskog energetskog kabla koji bi zvanično trebalo da bude pušten u rad na jesen.

Na sastanku je zaključeno da su Vlada Crne Gore i Terna odlično sarađivale na ovom projektu i da vide zajednički interes u proširivanju saradnje pogotovo u kontekstu strateškog opredeljenja Crne Gore da svoju energetsku budućnost bazira na obnovljivim izvorima.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti