„Zasadi drvo“ – združena akcija sadnje stabala u Srbiji

Najveća združena akcija sadnje stabala u Srbiji – „Zasadi drvo“, koja za cilj ima očuvanje zdrave životne sredine i održivi razvoj društvene zajednice, zvanično je započeta konferencijom za novinare u Botaničkoj bašti.

Foto: JP Vojvodinašume

Akciju sadnje stabala pokrenuli su Adrija medija grupa i dm drogerie markt, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava šume, JP „Vojvodinašume“, JP „Srbijašume“, Pokreta gorana Srbije i Privredne komore Srbije.

Četvoromesečna kampanja „Zasadi drvo“, baviće se edukacijom i podizanjem svesti javnosti o značaju šuma, nakon čega će otvaranjem sezone jesenjeg pošumljavanja biti pružena prilika građanima da zasade svoje drvo, tokom jednodnevne radne akcije koja će se održati poslednje subote u oktobru, kada će biti zasađeno preko 50.000 sadnica širom Srbije.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izjavio je da je ova akcija veoma važna za Srbiju i pozvao sve građane da se priključe.

,,Sadnjom gotovo četiri miliona stabala značajno obnavljamo površine pod šumama, ali i dodatno jačamo odbrambene kapacitete u pogledu smanjenja posledica od bujičnih voda i poplava.

Dovoljno je samo reći da pošumljena površina apsorbuje 20 puta više vode od zemljišta koje nije pod šumom. Za svakog građanina, koji bude želeo da zasadi svoje drvo biće obezbeđene sadnice na određenim lokacijama širom Srbije“, rekao je Branislav Nedimović.

Tačne lokacije i početak prijavljivanja biće objavljene početkom septembra u okviru kategorije i “zasadi drvo” na www.kurir.rs. i www.espreso.rs.

Saša Stamatović, direktor Uprave za šume, izjavio je da su šume prepoznate kao najbitniji kopneni ekosistem, koji ima ključnu ulogu u regulisanju štetnih efekata klimatskih promena.

Primarna delatnost razvoja i bazično poslovanje JP ,,Vojvodinašume” godinama unazad odvija se u pravcu održivog razvoja, planiranja, uzgoja, održavanja i obnove šuma, te zaštite i korišćenja, kao i upravljanjem zaštićenim prirodnim dobrima i rasadničkom proizvodnjom, tako da je ova akcija zapravo prirodan sled, metod i način na koji dalje unapređivati postojeću šumovitost u zemlji, shodno kapacitetima i resursima za pošumljavanje.

,,Šuma je život sama po sebi i ona obezbeđuje većinu života oko nje i van nje. Naše je da pratimo potrebe šumskih ekosistema, tako da ih ne narušavamo i obezbedimo dovoljno prostora gde bi se one uz pažljivu i stručnu negu razvijale i širile. Jedino tako i svešću o tome u društvu, da se moramo prilagoditi prirodi, jer životno zavisimo upravo od nje i onoga šta ona stvara“, istakla je direktorica JP ,,Vojvodinašume“ Marta Takač.

Ova akcija znači da su se stvari promenile na globalnom nivou toliko da moramo unapred razmišljati da svako posečeno drvo treba nekoliko desetina godina da dostigne punu zrelost.

Poslednji je čas da se i sve lokalne samouprave uključe u planiranje područja koje bi iskoristili za sadnju šuma, ne samo za njive odnosno poljoprivrednu proizvodnju koja se ne odvija.

Te njive ostaju neiskorišćene a mogle bi biti lepe šume stoga, treba voditi računa i o tom potencijalu, naglasila je direktorica Takač.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti