Grad Ljubuški traži hitno rešavanje problema zbrinjavanja komunalnog otpada

Federalna ministarka zaštite životne sredine i turizma Edita Đapo je u sedištu ovog ministarstva u Sarajevu razgovarala s gradonačelnikom Ljubuškog Nevenkom Barbarićem koji ju je informisao da je, nakon uspešne desetogodišnje poslovne suradnje, JP Deponija d.o.o. Mostar obavestila Grad Ljubuški da neće produžiti ugovor za odlaganje komunalnog otpada na ovoj deponiji.

Foto: Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

„To je sada veliki problem za Grad Ljubuški i naše građane, jer nemamo drugu lokaciju za odlaganje otpada u skladu sa zakonskim propisima.

Deponija u Mostaru koncipirana je kao regionalna i mi smo radili na tom principu.

Takođe, ne znamo zbog čega je došlo do ovakve odluke JP Deponija d.o.o. Mostar jer smo proteklih godina uredno izmirivali sve obaveze, a otpad koji dolazi iz Ljubuškog isključivo je komunalni“, kazao je Barbarić.

Ministarka Đapo je informisala gradonačelnika Barbarića da je prilikom posete Mostaru zatražila pojačan inspekcijski nadzor i insistirala na hitnom rešavanju problema zbrinjavanja komunalnog otpada.

Takođe, je naglasila da se ovih dana očekuje početak rada regionalne deponije u Livnu koja bi mogla biti rešenje i za Ljubuški.

Gradonačlnik Barbarić je ministricu Đapo upoznao i s tekućim projektima i planovima za razvoj i unapređenje turizma u ovom gradu i najavio projekte zaštite područja Trebižata, te skoru realizaciju projekta obnove Starog grada i Kule Herceg Stjepana, saopšteno je iz Federalnog ministarstva zaštite životne sredine i turizma.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti