Pocrnela Gabrovačka reka, inspekcija na terenu

Foto: Wikipedia

Zbog zagađenosti leva pritoka Nišave, Gabrovačka reka dobila je nešto drugačiju boju, jer je dno potpuno crno, ali se o uzroku za sada nagađa.

Iz preduzeća „Srbijavode“ kažu da su obilaskom terena ustanovili da se crna boja nalazi u reci, kao i da idu uzvodno i traže izvor zagađenja.

„Nije naftna mrlja, nije ništa što se tiče derivata, jer nema ni odakle tamo da bude. To je principom očiglednosti utvrđeno, izaći će sada inspektori na teren, uzorkovaće vodu i dalje po proceduri kada dobijemo rezultat“, kažu iz Srbijavode.

Kako objašnjavaju, to je nekakav fizički rastvarač koji postoji u vodi. Ukoliko je u pitanju nešto organskog karaktera sagledaće se posledice i da li ih ima, a ako nije, kažu da će drugačije delovati.

„U zavisnosti od toga to anotiramo kao havarijsko zagađenje ili kao neku drugu vrstu zagađenja“, kažu iz Srbijavode.

Da je voda izuzetno zagađena potvrđuje i direktor Ribočuvarske službe Nikola Kumanović, koji je takođe obišao teren i zaključio da voda nije crna već samo dno.

„Stiče se utisak da je voda crna, ali nije. Dno je katastrofalno crno i zagađeno. Od čega je ja to ne mogu da tvrdim, ali uginule ribe nema“, kaže Kumanović.

Iako je voda trenutno bistra, zbog čega se i vidi crno dno, kaže da je korito i priobalje reke veoma prljavo i da duž nje ima mnogo divljih deponija.

O tome kakvi su rezultati uzorkovanja Gabrovačke reke iz Srbijavode je rečeno da ćemo uskoro biti obavešteni.

Izvor: Južne vesti

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti