Počele prijave građana za legalne priključke na infrastrukturu

Foto-ilustracija: Pixabay

Prijavljivanje građana koji žive u nelegalno izgrađenim objektima za priključenje na komunalnu infrastrukturu je počelo i prijave će biti otvorene do 15. oktobra.

Prema rečima ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića procedura je veoma brza i jednostavna.

,,Građani predaju dokumentaciju na osnovu koje će dobiti rešenja sa kojima će moći da odu u nadležna preduzeća – elektrodistribuciju, vodovod i kanalizaciju, ‘Srbijagas’ ili toplane i na taj način ostvare mogućnost da se legalno priključe na komunalnu infrastrukturu”, rekao je ministar.

Pročitajte još:

Kako je naveo, svi koji žive u nelegalnim objektima mogu da ostvare ovo pravo, a o potrebnoj dokumentaciji mogu se informisati putem sajtova resornog ministarstva i opština u Srbiji, kao i u brošurama koje se dele na teritorijama svih opština.

Ministar je rekao da je imao sastanak sa Javnobeležničkom komorom Srbije koja je dozvolila notarima da izlaze na teren kada su ovi slučajevi u pitanju tako da će, dodao je, neke opštine organizovati i prikupljanje u mesnim zajendicama gde će notari dolaziti i na licu mesta potpisivati izjave koje su neophodne ako nema druge dokumentacije.

Na sastanku sa Savezom geodeta Srbije, dogovoreno je kako treba da izgleda geodetski snimak za one koji nemaju već u zahtevu za ozakonjenje taj snimak, te da se to takođe izdaje brzo tako da su svi uključeni u to da se ovaj proces obavi brzo i efikasno.

Obrazložio je da građani, ukoliko budu odbijeni, imaju pravo da se žale resornom ministarstvu.

,,Mi imamo rok od osam dana da to rešimo po žalbi. Rokovi su kratki zato što želimo da omogućimo ljudima da zaista to svoje pravo ostvare”, rekao je ministar Vesić.

Građanima koji dobiju rešenja od opština poručio je da to ne znači da moraju da se do 15. oktobra priključe na komunalnu infrastrukturu zato što to rešenje znači da mogu da odu u nadležna preduzeća, a kada će biti izvršeno priključenje zavisi od tehničkih kapaciteta preduzeća i potpisivanja ugovora.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti