Lepo, korisno i za primer: Volonteri čistili Perućac i Kaluđerske Bare

Foto-ilustracija: Unsplash (
Nikola Knezevic)

Da zeleno ostane zeleno, a Perućac ponovo zasija bio je glavni motiv 70 volontera čiji svakodnevni posao podrazumeva uglavnom sedenje pred ekranom kompjutera.

Na Kaluđerskim Barama, glavnom tarskom turističkom naselju, skupljali su plastiku i čistili divlje deponije na kojima je lagerovan odbačeni građevinski materijal. Kiša im nije bila problem a motivi su isti.

„To je jednostavno spajanje lepog i korisnog, da možemo nešto korisno da uradimo koliko god je malo, da probamo neki svoj udeo da odradimo. Možda neko to vidi i promeni neke navike“, kaže Luka Radak.

„Totalno drugačije je u prirodi, druženje sa kolegama različitih sektora. Nemamo priliku da sarađujemo u samoj kancelariji i onda je ovo bolji način da prirodu isto upoznamo, i malo očistimo“, dodaje Petar Blagojević.

Pročitajte još:

U Nacionalnom parku „Tara“ brinu o ogromnom tarskom prostranstvu, ali nije moguće uvek i svuda stići pa im pomoć dobro dođe.

„Mi kao upravljač smo svakako dužni da održavamo svaki vid higijene u Nacionalnom parku, ali ima dosta društveno odgovornih firmi koje pokušavaju da kroz svoju delatnost izađu u susret i pomognu u čišćenju divljih deponija„, izjavio je Milisav Mijatović iz Nacionalnog parka „Tara“

Čišćenje Tare je još jedna od ovogodišnjih akcija na kojima su učestvovali volonteri.

„Čistili smo jezero kod Međuvršja, posadili smo preko deset hiljada sadnica na Zlatiboru. Ovo je već druga akcija u ovoj oblasti i već drugi put smo bili na jezeru Perućac, i očigledno je stanje u kom se jezero sada nalazi da je akcija dala svoje rezultate“, kaže Josip Hatlak iz organizacije „Discover Serbia“.

Osim što su delovi Tare i Drine, posle njihove akcije ostali čistiji, njihova posvećenost očuvanju prirode, nadaju se, biće poziv i primer i drugima.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti