Značaj integrisanja ESG strategija u sve aspekte poslovanja

Foto: Confindustria Serbia (Deloitte)

Konferencija “ESG in Business and Finance: Challenges and Opportunities in Serbia”, koja će biti održana 26. septembra ove godine u Privrednoj komori Srbije (PKS) predstavlja važan skup čiji je cilj podizanje svesti o ključnim pitanjima održivosti, društvene odgovornosti i upravljanja. Događaj organizuje Udruženje italijanskih industrijalaca – Konfindustrija Srbija, u partnerstvu sa Komorom, a uz podršku Deloitte Risk Advisory, EIT Manufacturing i Banke Intesa.

Zamišljena u formi interaktivnog i dinamičnog dijaloga, na skupu će biti predstavljena prva iskustva EU kompanija (sa fokusom na Italiju i Nemačku), ali i kompanija iz Srbije, u implementaciji strategije i ESG izveštavanja, a doneće i niz važnih tema, uključujući implementaciju EU taksonomije za održivo finansiranje, uticaj Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM) i integraciju ESG kriterijuma u investicione odluke finansijskih institucija. Pored toga, diskutovaće se o strategijama dekarbonizacije i primeni zelenih tehnologija u upravljanju emisijom gasova sa efektom staklene bašte (GHG), uz naglasak na ceo lanac snabdevanja.

Povodom održavanja skupa razgovarali smo sa Mašom Njegovan, ESG and Sustainability Leader Deloitte Serbia, koja ima više od deset godina globalnog iskustva u liderskim i savetodavnim ulogama.

Na pitanje da prokomentariše značaj konferencije, kao i koliko ovakvi skupovi generalno doprinose boljem informisanju o usklađivanju ESG standarda sa propisima, ona je odgovorila da ovaj događaj pruža strateške uvide i praktična rešenja organizacijama koje žele da se usklade sa ESG standardima i EU regulativama. S obzirom na to da Srbija teži članstvu u EU i dok je veliki broj domaćih kompanija izvozno orijentisan na tržišta Unije, razumevanje i primena ESG standarda postaju neizostavni elementi korporativnog i institucionalnog razvoja.

Naša sagovornica kaže i da konferencije poput ove pružaju dragocenu priliku za sagledavanje aktuelnih ESG tema, uključujući mehanizme za prekogranično oporezivanje ugljenika i zelene investicije. Osim toga, ovakvi skupovi omogućavaju dijalog između lidera u poslovnom i finansijskom sektoru radi deljenja najboljih praksi i stvaranja održivog, profitabilnog okvira u skladu sa međunarodnim standardima.

Nivo svesti i znanja među menadžerima u kompanijama u Srbiji u vezi sa ekologijom i održivošću je u porastu, ali i dalje postoji prostor za značajna unapređenja.

“Interesovanje za ESG teme je primetno, posebno među mlađim liderima i onima koji rade u međunarodnim kompanijama ili na tržištima sa visokim ESG standardima. Međutim, održivost i ekologija često se još uvek posmatraju kao “dodatni” aspekti poslovanja, a ne kao integralni deo strategije i odlučivanja”, rekla je Njegovan.

Investicije u održivost i ekologiju često su usmerene na kratkoročne ciljeve ili su reaktivne prirode, usmerene na ispunjavanje trenutnih regulativa, umesto da se razmatraju kao dugoročna strateška vrednost. S obzirom na sve veći pritisak regulatora i kreatora javnih politika ka održivom razvoju, menadžeri u Srbiji će morati dodatno da se edukuju i aktivno ulažu u ove oblasti u narednom periodu.

“Važno je naglasiti da dosadašnji vertikalni pristup kroz funkciju CSR-a ne može da zadovolji potrebe ESG regulative. Za uspešnu integraciju ESG standarda u poslovanje, ključno je da ESG strategija bude integrisana u sve aspekte poslovanja, što zahteva angažovanje i podršku svih poslovnih linija i zaposlenih”, kaže Maša Njegovan.

Konferencija je idealna prilika za sticanje razumevanja ESG tema i povezivanje sa liderima u oblasti održivosti i finansija. Program konferencije pogledajte ovde

Učešće na skupu potvrdili su visoki predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, predstavnici finansijskih institucija poput EBRD-a, EIB-a, kao i vodećih banaka: Intesa, Unicredit, Erste i kompanija: Microsoft, Hemofarm, Henkel, Risalta, Energetik, RINA.

Prijave putem linka koji je dostupan ovde

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti