Počela izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda kod Mladenovca

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je u utorak, 16. juna, radove na izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda u mladenovačkom selu Međulužje. Zajedno sa zamenikom gradonačelnika, radove na ovom važnom projektu obišli su i Vladan Glišić, predsednik opštine Mladenovac, kao i predstavnici Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Vesić je podsetio da je ovo selo jedno od najvećih na teritoriji Mladenovca, sa oko tri hiljade stanovnika, a broj ljudi se iz godine u godinu uvećava. Broji oko hiljadu i po kuća i s godinama se razvija, dodao je Vesić.

Foto: Grad Beograd

„Kao i mnoga sela na teritoriji Beograda i ovo ima osnovne infrastrukturne probleme, a najveći problem je nedostatak kanalizacije. Od 1985. godine priča se da ovde treba da se izgradi kanalizacija. Danas smo počeli radove na izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda, koje će opsluživati ovo selo, a očekuje se da bude završeno do kraja godine. Sve otpadne vode prerađivaće se mehanički i biološki, i u čistom obliku biće ispuštane u reku Jablanicu, kako i inače zakon nalaže“, istakao je Vesić.

Vrednost ovog postrojenja je bezmalo osamdeset miliona dinara, precizirao je Vesić.

„Početkom jula objavićemo tender za projektovanje i izvođenje sekundarne kanalizacije, jer bez nje postrojenje nema potpunu funkciju. U prvoj fazi postrojenje će moći da prihvati hiljadu kuća, odnosno recipijenata, a u drugoj još hiljadu, tako da ćemo imati dovoljno kapaciteta da pokrijemo čitavo selo“, naveo je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je naglasio da je procena takva da ukoliko u septembru ili oktobru dobijemo kompaniju koja će projektovati i izvoditi sekundarnu kanalizaciju, to znači da bi sredinom sledeće godine ona mogla da počne da se gradi. Vesić je ukazao na značaj prestanka postojanja septičkih jama koje zagađuju životnu sredinu, te da će po uvođenju kanalizacije stanovnici ovog dela Mladenovca početi da žive u normalnijim uslovima.

On je poručio da će Grad Beograd nastaviti da rešava infrastrukturne probleme i u ostalim selima jer je budžet Grada sve veći i ima novca za to, te da će data obećanja biti i ispunjena.

Predsednik opštine Mladenovac Vladan Glišić rekao je da je izgradnjom kanalizacione mreže počelo rešavanje jednog velikog problema meštana mesne zajednice Međulužje.

„Mladenovac će se baviti i vodosnabdevanjem, tako da ćemo konačno rešiti životne probleme građana Međulužja. Kada je reč o vodosnabdevanju, do sada smo završili veliki projekat analize celokupnog vodovodnog sistema u opštini Mladenovac sa izgradnjom monitoring centra i kontrolnim stanicama, koji smo predali Kancelariji za javna ulaganja na saglasnost“, pojasnio je Glišić.

Zahvalio je Gradu Beogradu i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću na velikoj podršci koju daje građanima Mladenovca.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti