Pobeda za prirodu – Rešeno pitanje vlasništva Ulcinjske solane

Foto: Centar za zaštitu i proučavanje ptica

Pitanje vlasništva Ulcinjske solane, jednog od ključnih problema za ovo zaštićeno prirodno dobro, konačno je dobilo svoj odgovor. Savet za privatizaciju doneo je odluku kojom je Ulcinjskoj solani potvrđen status državne svojine.

“Nakon više od 15 godina zalaganja za zaštitu ovog područja izuzetnog za boravak ptica i bogatog biodiverziteta, raduje nas vest da je rešeno jedno od ključnih problema koje je usporavalo sve procese zaštite prirode ali i ponovne proizvodnje soli”, navodi se saopštenju Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Podsetimo da je u cilju očuvanja bogatstva flore i faune, tradicije i imidža ovog područja, Ulcinjska solana proglašena Parkom prirode pre dve godine. Upravo zbog nerešenog pitanja vlasništa izostalo je efikasno sprovođenje neophodnih mera koje su trebale dovesti do poboljšanja statusa njene zaštite.

Takođe, ovom odlukom, Crna Gora je potvrdila volju i kapacitet da ispuni obaveze prema Evropskoj Uniji i dostigne internu spremnost za zatvaranje Poglavlja 27, s obzirom na to da je adekvatno upravljanje solanom upravo jedan od uslova.

“Donošenje ove odluka je još jedan korak napred i dobijena bitka za prirodu, ali ne smemo zaboraviti da Ulcinjska solana kao poluprirodni ekosistem može preživeti i zadržati epitet „ptičijeg raja“ samo ukoliko se sprovedu potrebne aktivnosti, te da nas zahtevan posao sa ciljem očuvanja ovog važnog ekosistema tek čeka. Dok ne budemo imali stručnog, iskusnog i trajnog upravljača, ne možemo govoriti o očuvanju Solane u pravom smislu. Zbog toga, sledeći korak koji očekujemo od nadležnih institucija jeste ispravna odluka i kada je reč o budućem upravljaču”, piše u saopštenju.

Izvor: Centar za zaštitu i proučavanje ptica

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti