Upis Ulcinjske solane na Ramsar listu izuzetno važno za Crnu Goru

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović kazao je da je izuzetno zadovoljan što je Ministarstvo održivog razvoja i turizma predalo aplikaciju za upis Ulcinjske solane na Ramsar listu međunarodnih močvarnih područja.

Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Radulović je rekao da se nada da će aplikacija biti uspešna čime će se napraviti jedan značajan korak prema finalnom opredeljenju kako treba da se tretira Ulcinjska solana.

Podsetio je da je ispunjeno šest od devet uslova za upis na ovu prestižnu listu.

„Ovim smo otprilike stavili tačku na administrativni deo, a sada prelazimo na operativni deo“, kazao je Radulović podsećajući na ukupan proces koji je prethodio proglašenju Solane Parkom prirode i podnošenja zvanične aplikacije za Ramsar listu.

„Bili ste svedoci da smo usvojili prvo Prostorno urbanistički plan Opštine Ulcinj kojim smo opredelili ovo područje da bude zaštićeno područje, odnosno Park prirode, nakon toga Prostorni plan obalnog područja kojim je predviđena ista namena, završili studiju zaštite uz pomoć Evropske komisije i dela NVO sektora i naravno naše Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, zatim usvojili istu tu studiju, poslali Opštini Ulcinj na usvajanje. Dakle, Opština je usvojila i sada je taj prostor zvanično Park prirode, a sada smo predali i zvaničnu aplikaciju za Ramsar područje“ kazao je Radulović.

Podsetio je na činjenicu da je 1934. Zogajsko blato isušeno i da je tamo puštena slana voda, kao i da su napravljeni bazeni za slanu vodu.

„Branjem soli tamo je vremenom nastala jedna veštačka ekosistemska struktura koja je danas više nego važna ne samo za Crnu Goru i region, veći za celu Evropu. Dakle radi se o ogromnom broju gnezdarica, ptica koje migriraju, odmorišta za mnoge vrste ptica, dom za mnoge vrste ugroženih riba, gmizacava, halofitnih bijaka“.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti