Tesla global forum dodelio nagradu Bela golubica

Foto: Ana Đorđević

Predsednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjov jedan je od dobitnika ovogodišnje nagrade Bela golubica koju Tesla global forum , manifestacija u čast Nikole Tesle ,dodeljuje ljudima koji se i danas zalažu za iste one principe kojima se rukovodio veliki naučnik.

Nagradu je primio u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima iz ruku vladike Sremskog , gospodina Vasilija, čijoj eparhiji pripada manastir Šišatovac, važno mesto u Teslinom životu . U tom manastiru mladi Nikola Tesla se lečio svetom vodom , tu je kako kažu predanja prvi put video svoju belu golubicu koja će ga simbolično pratiti tokom života, a u Šišatovcu mu je otac konačno dao dozvolu da uđe u toliko željeni svet nauke i tehnike.

Predsednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjov Belu golubicu, nagradu Tesla global foruma dobio je u znak zahvalnosti za širenje istine o Srbiji i srpskom narodu .
„Tu istinu nije lako širiti u svetu u kojem vlada pravi informativni rat. Taj rat Srbija je preživljavala u 90.tim godinama prošlog veka, posebno uoči i tokom NATO bombardovanja. Sada se on po istom modelu žestoko vodi protiv Rusije, ali ja sam siguran da ćemo zajedno na kraju pobediti“,  rekao je Solovjov.

Prvi čovek Saveza novinara Rusije i savetnik predsednika Vladimira Putina za civilna pitanja , ističe da mu je drago da prima nagradu koja je deo istorije Nikole Tesle. Posebna mu je čast da se to dešava u Srbiji koju smatra drugom otadžbinom , jer je kako podseća u Beogradu studirao , a gotovo deceniju bio dopisnik ruske državne televizije iz srpske prestonice. Zato mu nije ni bilo teško da sa teškog službenog puta po Sibiru doputuje u Sremske Karlovce , gde su ga domaćini upoznali sa delom bogate istorije stvarane u tom gradiću i u Patrijaršijskom dvoru .

Dobar poznavalac prilika na Balkanu o rešenju kosovskog pitanja ne želi mnogo da govori . Kaže da bi voleo da zna krajnji ishod, ali da je to u ovom trenutku teško prognozirati . Poručuje da je najvažnije da se do rešenja dođe mirnim putem .

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti