Ulcinjska solana prioritet nove vlasti

Foto: JP „Nacionalni parkovi Crne Gore“

Ekologija, ekonomija i vladavina prava prioritet su nove Vlade Crne Gore. Reševanje pitanja Ulcinjske solane, Ade Bojane i Valdanosa od velike su važnosti jer bez toga nema zatvaranja Poglavlja 23.

Prva zvanična poseta potpredsednika Vlade, Dritana Abazovića i ministara za ekologiju i finansije, Ratka Mitrovića i Milojka Spajića Ulcinju počela je sastankom sa čelnicima opštine.

Nakon toga, obišli su Ulcinjsku solanu, za koju su saglasni da je opterećuju brojni problemi – od nerešenih imovinskih pitanja, do dugovanja bivšim radnicima. Iz Vlade kažu da će Solana biti primer funkcionisanja sistema i obećavaju podršku u valorizaciji tog lokaliteta.

„Bio sam izričit, ukoliko se ne reši imovinsko pitanje solane, neće opština Ulcinj preuzeti tu obavezu da upravlja Solanom. Neću da opština bude dužnik za ono što nije nikad, ni luk jela ni luk mirisala“, kaže Ljoro Nrekić, predsednik Opštine Ulcinj.

„Solana je prioritet rada nove vlade u dva sektora jedan ekološki i drugi vladavine prava koji takođe treba da bude u fokusu“, kaže Dritan Abazović, potpredsednik Vlade.

„Napraviće se jedna studija, i videćemo sadašnje stanje, naći ćemo najbolje rešenje. Kako će to ići da li privatno javno partnerstvo ili neki na neki drugi način, to ćemo da vidimo, to će se na nivou vlade odlučiti. Poglavlje 23 se ne može rešiti dok se ne reši pitanje solane,“ kaže Ratko Mitrović, ministar ekologije.

Kako navode iz Udruženje vlasnika sojenica na Adi, hitne i suštinske promene su potrebne i kad je reč o upravljanju Adom Bojanom. Najvredniji resurs Ulcinja opterećuju brojni problemi ekološki i urbanistički.

„Osnovni problemi su sumirani u tri tačke: izgradnja i naseljenost područja, buka, uređenje života i borba protiv nelegalnog otpada, prema ekocidu koji se ovde dešava,“ kaže Darko Ivanović iz Udruženja vlasnika kućica.

„Većina stvari nije teška za realizaciju i ja pozivam i sadašnji menadžment, bez obzira šta ćemo menjati, ali da ovo razmotri i da napravi Bojanu onako kako je ja zamisljam da bude oaza mira i kao unikat Crne Gore“, kaže Abazović.

Valdanos za građane Ulcinja nema samo ekonomski značaj. Više hiljada stabala maslina je zapušteno, pa stari vlasnici pokušavaju da vrate vlasništvo i oporave maslinjake. Opšti je interes, kaže potpredsednik Vlade, Dritan Abazović, da se stoletni maslinjaci vrate starim vlasnicima.

Izvor: RTCG

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti