Plastika od celuloze za zdraviju životnu sredinu

Foto-ilustracija; Pexels (Karolina Grabowska)

Ideja o bioplastici nije nova – već neko vreme ekološki orijentisani naučnici pokušavaju da dobiju adekvatnu zamenu za plastiku kakvu danas poznajemo koja će biti u potpunosti reciklabilna.

Značajan doprinos ovim naporima dali su i istraživači sa Univerziteta Hokaido u Japanu koji su razvili pogodan metod za pravljenje raznih polimera od biljne celuloze.

Celuloza je dugolančani polisaharidni polimer, što znači da se sastoji od više grupa šećera povezanih hemijskim vezama. Da bi napravio novu klasu reciklabilnih polimera, tim iz Hokaida razvio je hemijske procese za variranje strukture polimera dobijenih iz celuloze i mogućnost stvaranja različitih materijala za niz primena, stoji u saopštenju pomenutog univerziteta.

Jedna od najzastupljenijih komponenti biomase dobijene iz biljaka je upravo celuloza budući da čini ključni deo čvrstih ćelijskih zidova svih biljnih ćelija. Kao takva, celuloza je u izobilju dostupna iz biljnog otpada kao što su slama i piljevina, tako da njeno korišćenje kao sirovina za proizvodnju polimera ne bi trebalo da utičen na dostupnost poljoprivrednog zemljišta za proizvodnju hrane.

Pročitajte još:

Istraživači veruju da će novom bioplastikom, koja je u potpunosti stabilna i reciklabilna, stati na put plastičnom otpadu koji spada u najveće zagađivače životne sredine.

„Naši najveći izazovi bili su kontrolisanje reakcije polimerizacije koja povezuje manje molekule monomera i dobijanje polisaharidnih materijala koji su dovoljno stabilni za uobičajene primene, a da se i dalje mogu razbiti i reciklirati u specifičnim hemijskim uslovima“, kaže docent Feng Li, jedan od istraživača.

Li dodaje da je najveće iznenađenje tokom istraživanja bila visoka transparentnost polimernih filmova koje su napravili, što bi moglo biti presudno za dalju primenu ove bioplastike.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti