Inicijativa za suzbijanje toksičnih uticaja poljoprivrede na životnu sredinu

Foto-ilustracija: Unsplash (Kato Bergli)

Pokretanje inicijative vredne 379 miliona dolara za borbu protiv zagađenja od upotrebe pesticida i plastike u poljoprivredi, okupila je vlade Ekvadora, Indije, Kenije, Laosa, Filipina, Urugvaja i Vijetnama.

Podaci koje je objavio Program zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija (UNEP), pokazuju da hemikalije imaju ključnu ulogu u poljoprivredi, zato što se svake godine koristi skoro četiri milijarde tona pesticida i 12 milijardi kilograma različite vrste plastike u poljoprivredne svrhe.

I dok pomažu u obezbeđivanju dovoljne količine hrane, istovremeno ove hemikalije predstavljaju značajnu pretnju po životnu sredinu i zdravlje ljudi. Kada je reč o životnoj sredini, toksični ostaci degradiraju ekosisteme, zdravlje zemljišta i otežavaju otpornost poljoprivrede na klimatske promene.

Negativan uticaj plastike, naročito prilikom njenog sagorevanja, najviše pogađa kvalitet vazduha.

Kada se nepravilno upravlja opasnim pesticidima i plastikom, dolazi do oslobađanja takozvanih POPs – trajnih organskih zagađivača. Oni predstavljaju toksične hemikalije koje se ne razlažu u životnoj sredini, već opstajući u njoj zagađuju vazduh, vodu i hranu.

Pročitajte još:

Program za smanjenje i upravljanje agrohemijskim sredstvima (FARM), koji vodi UNEP uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), ulaže napore kako bi se ovakve prakse promenile, razrađujući poslovni slučaj za banke i kreatore politike kako bi preusmerile politiku i finansijska sredstva za poljoprivrednike. Cilj je da se poljoprivrednicima pomogne da usvoje niske i nehemijske alternative toksičnim agrohemikalijama i olakšaju tranziciju prema održivijoj praksi.

Naime, petogodišnjim programom predviđeno je da se spreči ispuštanje preko 51.000 tona opasnih pesticida i više od 20.000 tona plastičnog otpada. Takođe, program podrazumeva sprečavanje ispuštanja 35.000 tona emisije ugljen-dioksida i zaštitu preko tri miliona hektara zemljišta od degradacije dok istovremeni farme i farmeri prelaze na niskohemijske i nehemijske alternative.

,,Program FARM podržaće vladinu regulativu za postepeno ukidanje agrohemikalija i agroplastike koje sadrže POPs, kao i usvajanje boljih standarda upravljanja, uz jačanje bankarskih, osiguravajućih i investicionih kriterijuma kako bi se poboljšala dostupnost efikasne kontrole štetočina, alternativa proizvodnje i trgovine održivi proizvodi’’, navodi se na sajtu UNEP-a.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti