Globalni okvir za hemikalije: Korak ka čistijoj budućnosti

Foto-ilustracija: Unsplash (Alex Kondratiev)

U nastojanju da se sačuva životna sredina i obezbedi sigurnost stanovništva, zemlje širom sveta postigle su konsenzus o Globalnom okviru za hemikalije. Ovaj inovativni sporazum, koji je naišao na podršku mnogih vlada i industrija, ima ambicioznu viziju stvaranja sveta u kojem su rizici od hemijskog zagađenja minimalizirani, osiguravajući pritom zaštitu ekosistema, biljnog i životinjskog sveta, kao i ljudskog zdravlja. Dogovoren je na petoj Međunarodnoj konferenciji o upravljanju hemikalijama ( ICCM5 ) u Bonu, a cilj je pre svega ukinuti najštetnije hemikalije, a potom postepeno prelaziti na ostale.

Srž ovog okvira čini 28 ciljeva koji su usredsređeni na bolje upravljanje hemikalijama i otpadom. Do 2030. godine, vlade širom sveta obavezale su se da će formirati regulativu koja će smanjiti hemijsko zagađenje i istovremeno podržati uvođenje bezbednijih alternativa. U skladu s tim, industrijski sektor takođe je izrazio posvećenost smanjenju zagađenja i negativnih uticaja hemikalija do istog roka, navodi se na sajtu UNEP-a.

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Unsplash (Louis Reed)

Poseban segment ovog sporazuma odnosi se na postepeno ukidanje upotrebe visoko opasnih pesticida u poljoprivredi do 2035. godine, naročito u situacijama gde su dostupne bezbednije opcije.

Finansijska podrška realizaciji ovog okvira obezbeđena je kroz osnivanje specijalizovanog fonda pod okriljem Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu. Fond je otvoren za doprinose vlada, privatnog sektora, nevladinih organizacija i fondacija, a Nemačka je već dala početno obećanje od čak 20 miliona evra.

S obzirom na alarmantne podatke Svetske zdravstvene organizacije o dva miliona smrtnih slučajeva godišnje usled hemijskog zagađenja, hitnost primene ovog okvira postaje još evidentnija. Zagađenje ne ugrožava samo ljudsko zdravlje, već i ekosisteme i biološku raznovrsnost, stvarajući globalni problem.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti