Počeli pregovori o komercijalnom ugovoru za izgradnju jednog gigavata solarnih elektrana

Foto-ilustracija: Pixabay (Michael_Pointner)

O jednom od najvećih projekata obnovljivih izvora energije u Evropi, Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike razgovarala je sa delegacijom konzorcijuma predvođenog južnokorejskom kompanijom „Hyundai Engineering“, koji je i izabran da u Srbiji izgradi samobalansirane solarne elektrane ukupne snage 1 GW.

Prema rečima ministarke, cilj je da imamo sve elemente komercijalnog ugovora dogovorene u narednim nedeljama, kako bi strateški partner mogao što pre da krene u razvoj projekta, a zatim i izgradnju solarnih elektrana da bi do 2028. one postale deo proizvodnog portfolija EPS-a.

Kako je navela, projekat izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana od 1 GW je važan za energetski sektor Srbije i za ostvarivanje strateških ciljeva koji su u vezi sa dekarbonizacijom energetskog sektora. Postizanje ovih ciljeva značajno je i za proces evropskih integracija, kao i za razvoj sprske privrede i dostupnost zelene energije, pre svega za izvozno orijentisane kompanije koje su energetski intenzivne.

Pročitajte još:

Konzorcijum koji predvodi južnokorejska kompanija „Hyundai Engineering”, izabran je za najboljeg ponuđača na javnom pozivu koji se sproveden prošle godine, u skladu sa Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, strateški partner dužan je da po sistemu „ključ u ruke” razvije, izgradi i preda u vlasništvo EPS-a solarne elektrane ukupne snage 1 GW, kao i baterijski sistem za skladištenje električne energije od najmanje 200 MW.

Sastanku su prisustvovali pored predstavnika Ministarstva rudarstva energetike i Dušan Živković, v.d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije’’, predstavnici izabranog konzorcijuma i Ministarstva finansija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti