Put do zelene energije nije dug, ali je skup i zahteva brižljivo planiranje

Foto-ilustracija: Pixabay

Odricanje od uglja nije ni lak, ni jeftin zadatak. Iz Vlade poručuju, Srbija je počela energetsku tranziciju koja mora biti pravedna i održiva, što zahteva angažovanje svih: energetskih preduzeća, struke, privrede i građana. Svaki proizvedeni zeleni megavatsat je višestruko koristan ne samo za EPS već za celokupno društvo, kažu u Elektroprivredi Srbije. U EMS-u se spremaju da podrže i nuklearke.

Srbija je na zelenom putu, a nadležni kažu – država ima plan. Zatvaranje postrojenja na ugalj neće biti ni brzo ni neracionalno već postepeno i usklađeno sa izgradnjom novih obnovljivih kapaciteta.

,,Da, planiramo još više kapaciteta obnovljivih izvora enegije, ali ne na uštrb sigurnosti našeg sistema, već da zapravo razvijamo sistem kako bismo mogli da integrišemo te veće kapacitete obnovljive energije, da zaista svaki stanovnik naše zemlje nema problema sa snabdevanjem električnom energijom i nema problem da li mu je dobro očitano brojilo“, rekla je na konferenciji u Beogradu ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Pročitajte još:

EPS najavljuje nove kapacitete za obnovljivu energiju

Iz EPS-a najavljuju nove kapacitete energije vetra, sunca i posebno vode.

Uz obnovu postojećih hidrolektrana, priprema se gradnja „Bistrice“, a ključnu ulogu ima i regionalna saradnja iskorišćenja energetskog potencijala reke Drine.

Foto-ilustracija: Pixabay (Jacopo Cavalca)

Sprema se i za namet koji plaćaju zagađivači u Evropi.

,,Svaki proizvedeni zeleni megavatsat je višestruko koristan ne samo za EPS već za celokupno društvo jer će stvoriti uslove da u narednom periodu pomognemo i privredi da bude kokurentnija jer te takse neće opteretiti samo kilovatsat, već će opteretiti i finalne proizvode, posebno kod komapanija koje su energtski intenzivne i izvozno orjentisane“, objašnjava v.d. generalnog direktora EPS-a Dušan Živković.

Radi se na četiri nova dalekovodna koridora

Srpski prenosni sistem je digitalizovan i umrežen sa evropskim, a radi se i na četiri nova dalekovodna koridora, koji će ga ojačati za prihvat i skladištenje novih izvora obnovljive energije.

U EMS-u kažu da se spremaju da podrže i nuklearke.

,,Ako moje kolege iz Slovenije kažu da bi pre izašli iz Evropske unije nego da se odreknu nuklearne energije – ja to podržavam i ja sam dužna da vam to kažem“, ističe generalna direktorka „Elektromreže Srbije“ Jelena Matejić.

Agencija za energetiku Srbije dala je saglasnost za Planove investicija i razvoja prenosnog sistema koji su usklađeni sa desetogodišnjim evropskim planom.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti