IRENA: Rekordan rast OIE, ali napredak mora biti pravičan

Foto-ilustracija: Unsplash (Raphael Cruz)

Godina za nama postavila je novi rekord u primeni obnovljivih izvora energije u globalnom energetskom sektoru dostižući 3.870 gigavata (GW), saopštila je Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA).

IRENA je objavila statistiku kapaciteta obnovljivih izvora energije (OIE) za 2024. godinu prema kojoj su obnovljivi izvori 2023. činili 86 odsto svih novih energetskih postrojenja u svetu.

Međutim, neravnomeran razvoj obnovljive energije odstupa od cilja da se svetski udeo OIE utrostruči do 2030. godine, napominju u saopštenju.

Tako je globalnoj energetskoj tranziciji prošle godine najviše doprinela Kina koja je svoje obnovljive kapacitete uvećala za 297,6 GW, odnosno 63 odsto od ukupno 473 novih zelenih gigavata u svetu, dok su se izvori obnovljive energije u Aziji uvećali za 326 GW.

Drugi regioni koji su zabeležili značajni rast su Bliski istok sa porastom od 16,6 odsto i Okeanija sa uvećanjem obnovljivih izvora za 9,4 odsto.

Pročitajte još:

Zemlje G7 uvećale su svoje kapacitete OIE za 7,6 odsto, dodajući 69,4 GW zelene energije prošle godine, dok je udeo OIE u zemljama G20 porastao za 15 odsto dostigavši ukupno 3.084 GW do kraja 2023. godine. Afrika je takođe zabeležila određeni rast sa povećanjem od 4,6 odsto, dostižući 62 GW ukupnog kapaciteta OIE.

Solarna energija nastavlja da dominira proširenjem obnovljivih izvora energije čineći 73 odsto uvećanja OIE u prošloj godini, a sledi energija vetra sa 24 odsto udela u ekspanziji zelene energije.

Međutim, da bi svet dostigao preko 11 teravati (TW) obnovljivih izvora energije, što je cilj za 2030. godinu, potrebno je da do tada samo članice G20 dostignu 9,4 TW obnovljivih izvora energije.

Stoga iz agencije IRENA napominju da su neophodne političke intervencije i globalno usmeravanje razvoja OIE kako bi se u energetsku tranziciju efikasno uključile zemlje koje još uvek zaostaju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti