Plan države je da sve više domaćinstava koristi solarnu energiju

Foto-ilustracija: Pixabay

Država je zacrtala jasan cilj da u budućnosti domaćinstva štede do 40 odsto energije. Kako bi to ostvarili napravili su plan da bar 30 odsto domaćinstava koristi energiju dobijenu iz solarnih panela, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ona je podsetila i na to da će Javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele biti raspisan početkom septembra, a da će procedura biti ista kao za zamenu stolarije, navodi se u saopštenju ministarstva.

“Podaci koje imamo od lokalnih samouprava pokazuju da je minimum 50 odsto domaćinstava zainteresovano za zamenu prozora, vrata, kotlova, za izolaciju spoljnih zidova. Subvencionisaćemo kupovinu solarnih panela, a procedura će biti kao i za zamenu stolarije. Ministarstvo će raspisati poziv ka jedinicama lokalne samouprave, a onda oni dalje, najpre ka kompanijama i onda prema građanima. Mogu da učestvuju svi, bez obzira na to da li se radi o kućama, stanovima, stambenim zajednicama. Imaćemo dovoljno novca, razgovarali smo sa međunarodnim finansijskim institucijama i sledeće godine će samo za projekat povećanja energetske efikasnosti biti izdvojeno 150 miliona evra”, navela je ministarka.

Mihajlovićeva je podsetila na to da će država obezbediti polovinu novca.

“Zamena stolarije može da smanji račune za 40 odsto, time značajno utičemo i na životnu sredinu. Radimo i na tome da podstaknemo ljude da više koriste gas, a sve da bismo podigli svest o značaju energije i da ne bacamo kilovat-časove kroz prozor”, dodala je ona.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti