Ministarstvo: Smanjenje potrošnje energije da bude nacionalni cilj

Foto-ilustracija: Pixabay

Lokalne samouprave koje su ispunile uslove za početak realizacije projekta zamene stolarije i povećanja energetske efikasnosti sutra će u Kraljevu potpisati ugovore, navodi se na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

Ministarska Zorana Mihajlović istakla je da će nakon toga nastavak procedure biti u nadležnosti gradova i opština koji će raspisati dva javna poziva – za građane i kompanije.

„Smanjenje potrošnje toplotne i električne energije trebalo bi da bude nacionalni cilj, zbog toga će ovaj projekat trajati i naredne godine i ukupno će nam biti potrebno između 400 i 500 miliona evra“, rekla je ona.

Ministarka je istakla ključnu ulogu domaćinstava, odnosno pojedinaca u ovom procesu, s obzirom na činjenicu da je prosečna potrošnja energije za 40 odsto veća u odnosu na Evropsku uniju. Ona je najavila i da će za mesec dana biti završeni podzakonski akti i raspisan javni poziv za subvencije za postavljanje solarnih panela, a procedura će biti jednostavna.

Za dobijanje svih dozvola za postavljanje solarnih panela na krovove domaćinstava ranije je bilo potrebno oko dve godine da se uradi projekat, pribavi građevinska dozvola i prikupi veliki broj neophodnih papira.

Danas je ta procedura znatno kraća, a od trenutka donošenja odluke o postavljanju panela do potpisivanja ugovora ne bi trebalo da prođe više od dva do tri meseca.

„Učinili smo sve da procedura bude jednostavna i da svako ima želju da učestvuje u tome. To je pitanje korišćenja OIE, zdravije životne sredine i nižih računa za utrošenu energiju“, istakla je Mihajlović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti