Francuska i Nemačka prve u svetu zabranjuju ubijanje muških pilića

Foto-ilustracija: Unsplash (Designer Viet Nam)

Francuski ministar poljoprivrede potvrdio je uvođenje zabrane drobljenja muških pilića i njihovog usmrćivanja plinom.

Širom sveta godišnje se ubije oko sedam milijardi muških pilića, od toga oko 50 miliona u Francuskoj i 45 miliona u Nemačkoj.

Budući da muški pilići ne polažu jaja i ne rastu dovoljno veliki da postanu brojleri, u komercijalnoj proizvodnji smatraju se suvišnima pa se obično ubijaju brzo nakon sortiranja – samo nekoliko dana nakon što se izlegu.

Metode ubijanja su krajnje surove jer podrazumevaju gušenje ugljen-dioksidom i postupak maceracije pomoću brze brusilice.

Nakon što je početkom prošle godine Francuska najavila zabranu raširene prakse izdvajanja i ubijanja muških pilića, francuski ministar poljoprivrede Žulien Denormandi je krajem prošle nedelje potvrdio njenu konačnu zabranju od 1. Januara 2022. godine.

Ova zabrana u Nemačkoj stupa na snagu u maju 2022. godine, a nakon dugogodišnje kampanje za zaštitu životinja, francuski ministar poljoprivrede očekuje da će se ova „etički neprihvatljiva“ praksa zabraniti u celoj EU.

Od početka 2022. godine, francuski uzgajivači moraće da nabave posebne uređaje za otkrivanje pola pilića pre nego što se izlegnu, za šta će im biti odobren paket finansijske pomoći od 10 miliona evra.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti