PKS: Primena zelene agende prioritetan cilj naredne godine

Foto: Privredna komora Srbije

Otvaranje Poglavlja 4 u pregovorima sa EU je dokaz koliko je Evropi važno šta Srbija i zapadni Balkan rade na planu „zelene“ ekonomije i da nas doživljavaju kao deo budućeg političkog i ekonomskog okruženja, ocenio je direktor Sektora za analize Privredne komore Srbije Mihailo Vesović.

„Drago mi je da smo dobili krajem ove godine snažan signal o otvaranju poglavlja koja se direktno tiču ove oblasti i to je dokaz koliko je za EU važno šta Srbija i zapadni Balkan rade na ovu temu, a nama je važno da nas doživljavaju kao deo budućeg političkog i ekonomskog okruženja. Veoma je važno da mi delimo sudbinu EU i evropske privrede i zato nam je savezništvo sa EU glavno strateško opredeljenje“, smatra Vesović.

Ističe da PKS i Centar za cirkularnu ekonomiju treba da postanu rasadnik znanja i informacija i konsultant sektoru malih i srednjih preduzeća u procesu primene Zelene agende za zapadni Balkan.

„Srbiju čeka energetska tranzicija i što budemo jasniji i stručniji u definisanju problema sa kojima se suočava privreda, dobićemo bolje i efektnije rezultate. Jako je važno i da povežemo dva glavna trenda, a to su cirkularna ekonomija i digitalizacija, jer će one odvojeno mnogo sporije da se razvijaju“, rekao je Vesović.

Ambasador Finske Kimo Lahdevirta naglasio je da će otvaranje Poglavlja 4 pomoći Srbiji da dostigne najviše evropske stadarde u zaštiti životne sredine, energetskoj efikasnosti i da će podstaći građane da više brinu o ekologiji.

„Srbija ima snažnu podršku EU za čistiji vazduh, vodu, odlaganje smeća i zaštitu raznovrsnosti prirode. S druge strane, od Srbije se mnogo očekuje u ovim oblastima i veliki je pritisak na kompanije da dostignu standarde zaštite životne sredine. Ako one prepoznaju mogućnosti i koristi na dugi rok, to će biti prilika da podignu svoje poslovanje na viši nivo“, ocenio je ambasador Lahdevirta.

Dodao je da je Zelena agenda prilika za nova ulaganja, zapošljavanje i osvajanje novih tržišta.

Foto-ilustracija: Pixabay

Izvršna direktorka Nordijske poslovne alijanse u Srbiji Iva Petrović izjavila je da su zelene inovacije i ekonomija razvojna šansa za Srbiju. „Nordijske zemlje Švedska, Danska, Norveška i Finska su među prvima shvatile prednosti održivog razvoja, a cilj Nordijske poslovne alijanse u Srbiji je da prenese ta znanja, iskustva i dobre prakse i da kompanijama i ključnim zainteresovanim fakrtorima odlučivanja u vladinim i nevladinim organizacijama olakšamo put ka zelenoj tranziciji“, rekla je Petrovićeva.

Ocenila je da je ta saradnja uspešno započeta ove godine budući da je u četiri grada u Srbiji Alijansa nastojala da prenese nordijska iskustva iz oblasti upravljanja biootpadom, zelenog razvoja i tretmana otpadnih voda. Plan je, kako dodaje, da se sledeće godine projekat nastavi.

Izvor: Privredna komora Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti