Kako će ostrva u Grčkoj postati “zelena”?

Foto-ilustracija: Pixabay

Fosilna goriva i dalje su glavni izvor energije koja napaja ostrva u Grčkoj. Međutim, čini se da će ubrzo doći do značajne promene i da će se ova poznata turistička zemlja okrenutni ka zelenim energijama.

Naime, Evropska komisija je odobrila 1,4 milijarde evra za razvoj obnovljivih izvora energije koji će napajati 29 ostrva koja nisu povezana na eletromrežu ove zemlje.

Planom je predviđeno postavljanje tzv. hibridnih elektrana na ostrva koja nisu u mreži. U solarnim i vetroelektranama proizvodiće se i skladištiti zelena energija koja je potrebna za normalno funkcionisanje lokalnog stanovništva i turista u toku sezone.

Trenutno se za proizvodnju električne energije na ostrvima u Grčkoj koristi dizel i nafta koji u znatnoj meri utiču na emisije gasova sa efektom staklene bašte. Upotrebom obnovljvih izvora energije emisija bi se smanjila, a sve to bi uticalo i na povećanje udela OIE u elektroenergetskom sistemu na ovim ostrvima.

Implementacijom ovog projekta do kraja 2026. godine Grčka bi trebalo da dobije 264 MW iz obnovljivih izvora.

Prema procenama na ostrvu Krit neophodno je što pre izgraditi nove kapacitete obnovljivih izvora, jer postoji veliki rizik od prekida snabdevanja. Zbog toga će na ovom ostrvu projekti iz obnovljivih izvora biti stimulisani kroz fid-in tarifu.

Evropska komisija zaključuje će ovaj paket pomoći Grčkoj u razvoju solarnih i vetroelektrana, što će smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte, a to će doprineti ispunjenju ciljeva koji su zacrtani Evropskim zelenim dogovorom.

Da Grčka krupnim koracima ide ka tome da sva ostrva postanu “zelena” pokazuje i transformaciju ostrva Astipalea na kom sve pokreće obnovljiva energija. Kako je ranije najavljivano, većina automobila na ostrvu biće zamenjena električnim vozilima i biće postavljenje stanice za njihovo punjenje, što će, kako se čini, biti slučaj i sa svim ostalim ostrvima.  

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti