EPS radi studiju kako bi iskopavanje uglja bilo efikasnije

Foto-ilustracija: Pixabay

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) je raspisalo javnu nabavku za izradu studije opravdanosti za program praćenja i unapređenja efikasnosti na površinskim kopovima uglja EPS-a, odnosno ograncima „Kolubara“ i „Kostolac“.

Studija se odnosi na uvođenje sistema energetskog menadžmeta koji bi trebalo da omogući praćenje primarne energije u različitim proizvodnim jedinicama i sektorima u okviru EPS-a.

To bi omogućilo i prepoznavanje gubitaka i praćenje potrošnje u realnom vremenu, kako bi moglo da se reaguje u sektoru u kome je došlo do poremećaja. Studija bi trebalo da obuhvata i idejni projekat realizacije.

Izradom studije se stiču uslovi za primenu potpune usaglašenosti sa sektorskim standardima kao i sa Zakonom o efikasnom korišćenju energije.

Ona obuhvata sticanje uslova za detaljni energetski pregled, formiranje indikatora energetske efikasnosti, prikupljanje i analizu podataka i uporednu statistiku.

Takođe, odnosi se i na operativno upravljanje energijom, poslovno planiranje proizvodnje i organizacije procesa proizvodnje održavanja i upravljanja i racionalno upravljanje energijom.

Cilj izrade studije je implementiranje energetskih standarda, što je značajno pre svega zbog uticaja na životnu sredinu u pogledu smanjenja potrošnje enegije i povećanja energetske efikasnoti, piše u tenderskoj specifikaciji.

Takođe, uvođenje standarda trebalo bi da utiče i na način korišćenja energije, sigurnost stalnog snabdevanja energijom i energentima.

Indirekti efekti bi bili i smanjenje troškova za osiguranje i održavanja, veća motivisanost radnika i bolji uslovi rada, dodaje se.

Ugalj predstavlja najznačajniji energetski potencijal u Srbiji i čini 84 odsto energetski rezervi, piše u tenderskoj dokumentaciji.

Izvor: Nova Ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti