Pirot ulaže 24 miliona dinara iz Zelenog fonda u izradu linije za sekundarnu separaciju otpada

Foto: Wikipedia/Plamen Agov

Pirot je jedan od sedam gradova i opština u Srbiji koji su dobili novac iz Zelenog fonda za realizaciju projekata u  sektoru upravljanja otpadom. Gradu je odobren projekat izgradnje, odnosno opremanja, postrojenja za sekundarnu separaciju otpada vredan 24 miliona dinara.

Kako je za Pirotske vesti izjavio gradonačelnik Vladan Vasić, grad je poslednjih godina učinio krupne korake kada je reč o zaštiti životne sredine što je prepoznato i od strane mnogih ministarstava koja daju značajnu podršku projektima koji dolaze iz Gradske uprave Pirot.

„Kada je reč o radu Regionalne deponije, ovo je druga faza izgradnje postrojenja za sekundarnu separaciju, koje smo već izgradili, ali će ova sredstva omogućiti opremanje skupom i sofisticiranom opremom neophodnom za funkciosanje sistema. Mi  ulazimo i u projekat primarne selekcije otpada u okviru koga će biti investirano oko milion evra, između ostalog i u podelu 10.000 kanti za suv i mokar otpad domaćinstvima i nabavku još 200 kontejnera. Poslednjih godina radimo i na proširenju postojeće deponije proširenjem odnosno izgradnjom druge ćelije deponije, kao i na izgradnji kompostane koja je takođe u planu i mnogim drugim projektima koji će značajno unaprediti ekološku sliku našeg grada“, kazao je Vasić.

Jednak iznos finansijskih sredstava kao Pirot, 24 miliona dinara, dobiće i Požarevac za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalne deponije.

Po 20 miliona dinara dobile su opštine Nova Varoš i Raška. One će dobijeni novac uložiti u početnu fazu izgradnje transfer stanice, odnosno u izradu projektno-tehničke dokumentacije za uspostavljanje regionalnog sistema za upravljanje otpadom za opštine Raška i Tutin i grad Novi Pazar.

Vranje je 8 miliona dinara iz fonda namenilo za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju i remedijaciju nesanitarne deponije.

Projekat uspostavljanja mehanizma za prikupljanje ambalažnog otpada iz seoskih domaćinstava na teritoriji Sremske Mitrovice je podržan sa oko 2 miliona dinara, dok Sombor raspolaže sumom od 1,6 miliona dinara za tehničku kontrolu projekta za građevinsku dozvolu.

Za unapređenje upravljanja otpadom u navedenim gradovima i opštinama iz Zelenog fonda biće izdvojeno ukupno oko 100 miliona dinara.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti