Stranka vegana učestvovaće na sledećim parlamentarnim izborima u Danskoj

Danska Stranka vegana saopštila je da je dobila više od 20.000 potpisa građana, koliko je potrebno da se prvi put kandiduje na parlamentarnih izborima.

Foto-ilustracija: Unsplash (Max Libertine)

„Stranka vegana (Veganerpartiet) ima 20.182 potpisa. Postigli smo cilj“, navela je stranka na Tviteru.

Taj pokret, osnovan 2018. godine, moći će da prvi put uđe u izbornu trku na narednim parlamentarnim izborima u Danskoj koji su planirani 2023. godine, prenosi AFP.

Stranka se na svom sajtu predstavlja kao „nova zelena stranka Danske“, a svoju ideologiju zasniva na „veganskoj misli“ prema kojoj svaka vrsta, isto kao i ljudska, ima pravo da slobodno živi i da ne pati.

Na narednim izborima, kampanja stranke će se zasnivati na ukidanju uzgoja životinja. „Želimo da bude zabranjen svaki uzgoj koji ima za cilj korist ljudskoj vrsti“, rekao je Frans presu portparol stranke Lars Korvinius Olesen.

Upitan oko nade da ta stranka doprinese promeni danske politike o tom pitanju, portparol je odgovorio da će postojanje stranke u političkoj sferi izazvati debatu i evoluiranje.

„Interes životinja ne postoji ni u jednom programu političkih stranaka u Danskoj. Ne može se biti ekolog samo uz podršku poljoprivrednoj industriji i nastaviti konzumiranje mesa ili nekog drugog proizvoda životinjskog porekla“, rekao je on i dodao da je zbog toga Stranka vegana „jedina zelena stranka“ u zemlji.

Izvor: EurActiv, Beta

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti