Peticiju za sprovođenje mera protiv zagađenja vazduha potpisalo gotovo 10.000 ljudi

Foto-ilustracija: Unsplash (Ivan Aleksić)

Pokretači i učesnici Inicijative „Ne davimo Beograd“ pozivaju građane da potpišu PETICIJU kojom se zahtevaju konkretne mere protiv zagađenja u našim gradovima koji se sve češće nalaze na vrhu liste najzagađenijih gradova sveta.

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ izradila je set kratkoročnih i dugoročnih mera kako bi se rešio problem zagađenja vazduha. Neke od njih porazumevaju radikalno poboljšanje javnog prevoza, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, promociju održive urbane mobilnosti, prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, bolju kontrolu industrijskih zagađivača, sistematsko praćenje i izveštavanje o zagađenju vazduha, odustajanje od svih štetnih projekata koji će dodatno zatrovati vazduh naših gradova, poput izgradnji spalionica.

U prethodnim danima mogli smo videti da je u mnogim gradovima Srbije koncentracija čađi, PM2.5 i PM10 čestica u vazduhu višestruko viša od najrizičnijih graničnih vrednosti. Ovo znači da je kvalitet vazduha opasan po zdravlje ljudi, a stručnjaci preporučuju zatvaranje prozora, izbegavanje aktivnosti na otvorenom, nošenje odgovarajućih maski, kao i korišćenje prečišćivača vazduha u zatvorenim prostorima.

Srbija zauzima drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha. Više od 6.000 ljudi godišnje prerano umre usled izloženosti zagađenjima iz vazduha.

Prema pisanju medija, peticiju je za sada potpisalo skoro 10.000 ljudi.

Izvor: Ne davimo Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti