Hrvatska ulaže više od 4 miliona evra za prilagođavanje klimatskim promenama

Foto-ilustracija: Unsplash (Danijel Bosnjak)

Više od 33 miliona kuna (oko 4 miliona evra) bespovratnih sredstava iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ dodeljeno je juče, 14. januara, za realizaciju projekata u okviru poziva „Shema za jačanje primenjenih istraživanja za mere prilagođavanja klimatskim promenama“.

Naime, Ministarstvo zaštite okoline i energetike u julu prošle godine raspisalo je poziv za evropsko sufinansiranje projekata koji imaju za cilj da pruže potporu sprovođenju primenjenih istraživanja za mere prilagođavanja klimatskim promenama u ranjivim i/ili transverzalnim sektorima iz Sedmog nacionalnog izveštaja Republike Hrvatske prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama.

„Klimatske promene su izazov za celo čovečanstvo. Stoga ne čudi da je Evropska unija donela dokument koji od Evrope treba da stvori klimatski neutralan kontinent. U tom smislu već sada imamo naučni i politički konsenzus da ulaganja u mere prilagođavanja klimatskim promenama danas, smanjuju trošak saniranja mogućih šteta u budućnosti“ rekao je ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić.

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva juče je dodeljeno 12 Ugovora ukupne vrednosti godovo 40 miliona kuna (oko 5 miliona evra). Ugovori su dodeljeni za šest fakulteta Univerziteta u Zagrebu: FER, PMF, Šumarski fakultet Agronomski fakultet, PBF, FSB, Univerzitet u Zadru i Josipa Jurja Štrosmajera u Osijeku, Univerzitet u Slavonskom Brodu, Institutu Ruđer Bošković, Institutu za jadranske kulture i melioraciju krasa i Hrvatskom zavodu za javno zdravlje.

Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost će za ove odabrane projekte osigurati još dodatno nacionalno finansiranje u vrednosti od 15 odsto prihvatljivih troškova.

“Svima nam je u cilju da se projekti što uspešnije realizuju te ćemo našim savetima o EU procedurama i načinu sprovođenja pomoći korisnicima da na kraju u što većoj meri uspeju da iskoriste sva ugovorena sredstva”, rekla je zamenica direktora Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost Alenku Kočiša Čičin-Šain.

Foto-ilustracija: Unsplash (Luka Brajković)

Dodeli ugovora pridružio se i ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Marko Pavić koji je istakao da: “Sledeća alokacija u periodu od 2021. do 2027. biće tzv. tematska koncentracija, odnosno minimalno 30 odsto sredstava kohezije ići će u tzv. zelenu Evropu, a 35 odsto kohezije u pametnu Evropu. Veseli me da su danas potpisani ugovori i za jedno i za drugo“, naglasio je Pavić.

Do kraja 2019. godine ukupno je pripremljeno 25 projektnih predloga u sklopu poziva „Shema za jačanje primenjenih istraživanja za mere prilagođavanja klimatskim promenama“. U toku je završna, 4. faza odabira, Provera prihvatljivosti izdataka za 7 projektnih predloga, a započeto je s postupkom odabira za preostale zapremljene, odnosno 5 projektnih predloga s kraja 2019. godine.

Ukupna zatražena bespovratna sredstva za navedenih 25 projektnih predloga iznose oko 72,5 miliona kuna (oko 9,75 miliona evra), odnosno 96,65 odsto alokacije pa je za očekivati da će odmah početkom 2020. godine Poziv biti u celosti iskorišćen.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti