Pentagon emituje više štetnih gasova od celog Portugala

Foto: Pixabay

Sjedinjene Američke Države u svojim odbrambenim operacijama emituju više gasova s efektom staklene bašte od zemalja poput Švedske i Portugala, izračunali su naučnici.

Pentagon, koji upravlja američkom vojskom, odgovoran je za oko 59 miliona metričkih tona ugljen-dioksida i drugih gasova s efektom staklene bašte emitovanih 2017. godine, pokazala je prva studija koja je sakupila takve sveobuhvatne podatke, a objavio ju je Univerzitet Braun.

Emisije Pentagona bile su „u bilo kojoj godini… veće od onih mnogih manjih zemalja“, navodi se u studiji.

Da je Pentagon država, bio bi 55. po količini ispuštanja štetnih gasova, rekla je Neta Kraford, autorka studije sa bostonskog univerziteta. Pentagon nije odgovorio na molbu za komentar.

Korišćenje i premeštanje vojnika i oružja činilo je oko 70 odsto Pentagonove potrošnje energije, većinom zbog potrošnje goriva, rekla je Kraford. To premašuje godišnje emisije Švedske i Portugala.

Pentagon je u januaru dodao klimatske promene na svoj popis pitanja nacionalne bezbednosti u izveštaju Kongresu. Kraford ističe da su američke vojne snage znatno smanjile potrošnju goriva od 2009. godine, ali da bi moglo da se učini i više kako bi se smanjila emisija štetnih gasova.

Globalno zagrevanje zbog gasova nastalih sagorevanjem fosilnih goriva dovelo je do više suša i toplotnih talasa, otapanja glečera, povećanja nivoa mora i katastrofalnih poplava, upozoravaju naučnici.

Željka Vesić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti