Održan „Dan koprive“ na Ivanovim Koritima

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore – NP Lovćen organizovalo je prošlog četvrtka jednodnevnu manifestaciju „Dan koprive“, ispred Centra za posetioce na Ivanovim Koritima.

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

„Dan koprive“ predstavlja edukativno-promotivnu programsku aktivnost u cilju valorizovanja prirodnih vrednosti i očuvanja etnografske baštine prostora Lovćena i okoline, kao i povezivanja kulinarske tradicije sa turističkom ponudom Parka.

Tim povodom, direktor NP Lovćen Veselin Živanović poželeo je dobrodošlicu učenicima OŠ „Anto Đedović“ iz Bara koji su imali priliku da na Ivanovim koritima kroz različite edukativne aktivnosti upoznaju prirodne i etnografske vrednosti Parka i saznaju mnogo više o njegovim biljnim vrstama uključujući koprivu.

Ispred Centra za posetioce pripremana su jela od koprive po starim tradicionalnim receptima.

Pripremu hrane pratila je interesantna priča stručnih saradnika JP Nacionalni parkovi Crne Gore o koprivi, njenom značaju i lekovitosti, kao i načinima njene pripreme za ishranu.

Osim dece, čorbu od koprive i čaj od koprive imali su priliku da probaju i svi zainteresovani posetioci parka.

Takođe, je boravak na Lovćenu i priprema hrane od koprive, inspirisala mališane da tokom likovno-kreativne radionice crtaju likovne radove i prave kolaže na temu koprive.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti