Upozorenje Turskoj zbog eksploatacije gasa na Kipru

Sedam zemalja južne Evrope na samitu na Malti ponovo je upozorilo Tursku da prekine „nezakonite aktivnosti“ aludirajući na nameru Ankare o eksploataciji gasa u vodama takozvane Kiparske ekonomske ekskluzivne zone.

Foto: pixabay

„Duboko žalimo što Turska nije odgovorila na ponovoljene pozive Evropske unije (EU), koja osuđuje nezakonite aktivnosti Turske“ u toj zoni, navodi se u zajedničkoj deklaraciji na kraju samita održanog sinoć u Valeti.

Lideri su dodali da će, ukoliko Turska ne prekine te aktivnosti, zatražiti od Brisela da preduzme odgovarajuće mere u znak solidarnosti sa Kiprom.

„EU neće pokaziti nikakvu slabost“ po tom pitanju, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron na kraju samitu.

EU je početkom maja uputila upozorenje Turske posle najave o planu bušotina gasa do septembra u sektoru Kiparske ekonomske ekskluzive zone.

„Turska krši međunarodne zakone, ulazeći u tu zonu. Zadovoljan sam jakom porukom solidarnosti naših partnera upućenoj Turskoj“, izjavio je kiparski predsednik Nikos Anastasijades.

Kipar želi da postane važan energetski snabdevač u istočnom delu Sredozemlja i da izgradi kopneni terminal za eksploataciju i transfer gasa prema Evropi i Aziji do 2022. godine.

Kiparske rezerve gasa jedno je od spornih pitanja u pregovorima o ponovnom ujedinjenju ostrva.
Turska koja od 1974. godine drži pod vojnom okupacijom severnu trećinu Kipra, protivi se da Republika Kipar kojom upravljaju Grci, istražuje i eksploatiše gas.

Samit Med7 okupio je sinoć u Valeti lidere Malte, Italije, Francuske, Kipra, Grčke, Španije i Portugala.

Izvor: BETA

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti