Pariz: Zbog poplava grad planira da tuži fosilnu industriju

Foto-ilustracija: Pixabay

Podstaknut skorašnjim poplavama, grad Pariz mogao bi da krene stopama svog prekookeanskog kolege Njujorka i tuži kompanije fosilnih goriva. Šestog februara 2018. godine, Pariz je najavio da će da istraži mogućnosti tužbe usmerene na fosilnu industriju zbog štete koje gradu prouzrokuje narušavanje klimatske ravnoteže.

Ovog meseca francuska prestonica pretrpela je još jednom ogromne poplave. Nakon onih koje je iskusila u maju 2016. godine, istraživači su prstom uprli u klimatske promene kao jedan od glavnih uzročnika. Studije su pokazale kako su promenom klime šanse za poplave gotovo udvostručene. I prema tvrdnjama gradonačelnice Ane Marije Idalgo, problem potopa predstavlja pitanje prilagođavanja grada klimatskih promenama. Njih krive i za pojačane toplotne talase u glavnom gradu, ali i poplave, suše i šumske požare širom zemlje, kao i porast nivoa mora.

Saopštenje grada Pariza, uz raniju tužbu protiv proizvođača fosilnih goriva pokrenutu od strane grada Njujorka, je manifest gradova oštećenih klimatskim promenama da neće da se libe da preduzmu konkretne pravne akcije protiv onih koji značajno doprinose udelu gasova staklene bašte u vazduhu.

Desetog januara 2018. godine, gradonačelnik Njujorka, Bil de Blasio, oglasio je da će grad povući gotovo 200 milijardi dolara iz fondova namenjenim investicijama u fosilnoj industriji i podneo tužbu na čijoj su na meti kompanije BP, ShellExxonMobil, Shevron i ConocoPhillips.

Mnogi su pozdravili spremnost Pariza i Njujorka da izvrše mobilizaciju u cilju zaštite svojih građana i da multinacionalne korporacije fosilnih goriva „žigošu“ kao odgovorne za štetu koju emisijama štetnih gasova uzrokuju planeti.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti