Pametne prese za reciklažu limenki u Beogradu

Foto: Solagro Smart Recycling

Reciklaža metala je proces u kom se koristi stari, uglavnom aluminijum i čelik, kako bi se napravio novi proizvod. Limenke za piće mogu se reciklirati bezbroj puta. Prilikom reciklaže 10 grama limenke, gubi se svega 0,4 grama aluminijuma, a zahvaljujući jednostavnom procesu za samo 60 dana novi proizvod se vraća u upotrebu.

Reciklažom se smanjuje potrošnja prirodnih resursa, smanjuje se količina otpada i štiti životna sredina. Na nekoliko lokacija u Beogradu postavljene su Pametne prese za reciklažu koje sugrađani na jednostavan način mogu da koriste.

Pametna presa je mobilan i efikasan uređaj koji smanjuje zapreminu otpada za 90 odsto u odnosu na početno stanje. Ona je inovativno rešenje domaće start up kompanije Solagro koje na praktičan i efikasan način reciklira limenke i priprema ih za dalju preradu. Naziv „pametna“ je ova presa dobila zbog mogućnosti da se poveže sa ostalim pametnim uređajima poput mobilnog telefona.

Svaku limenku koju korisnici donesu i presuju na našim uređajima, sistem evidentira i u realnom vremenu izveštava operatere o stanju popunjenosti uređaja. Kada se uređaji napune, limenke bivaju preuzete i poslate na reciklažu kako bi se za 60 dana mogle opet naći na policama”, objašnjava Nemanja Janić iz Solagro tima.

Kako navodi, ceo projekat je nastao kao potreba da se reciklaža približi građanima. Zato je i projektovan da pored samog procesa odlaganja i presovanja ambalaže u sebi sadrži i elemente igre i edukacije personalizovane za svakog korisnika.

“Kroz igru želimo da ljude motivišemo da krenu da sakupljaju ambalažni otpad, a edukativni sadržaji služe da nam svima pojasne zašto je važno reciklirati. Modelovan je tako da se može lako prilagoditi različitim sistemima/načinima upravljanja ambalažnim otpadom u zavisnosti od zemlje u kojoj se primenjuje”, pojašnjava Janić.

Postavljanje pametnih presa za odlaganje i presovanje limenki u IDEA objekte je deo “develoPPP” projekta koji zajednički sprovode Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, Ball Packaging Europe, Mercator S i Solagro. Planirano je da u Beogradu, za početak, bude postavljeno 10 ovakvih uređaja. Sugrađani pametne prese mogu naći u IDEA objektima u ulici Kralja Petra 74, Svetogorskoj 22, Patrijarha Varnave 24 i Partizanske avijacije bb na Bežanijskoj kosi.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti