Nedostatak kontejnera najveća prepreka za reciklažu

Foto: Promo

Prema istraživanju LUCID-a koje je urađeno u saradnji sa inicijativom “Svaka limenka se računa” čak 83 odsto ispitanika uvek ili često ambalažu za piće u svom domu sortira i odlaže u kante za reciklažu, dok samo jedno od dvoje reciklira kada je van kuće. Više od polovine učesnika istraživanja, njih 56 odsto, reklo je da na javnim prostorima nema dovoljno kanti za odlaganje reciklažnog otpada.

Ovo istraživanje sprovedeno je u 14 evropskih zemalja, a glavni cilj je podizanje svesti građana o prednosti recikliranja aluminijumskih limenki za piće.

Ljudi postaju svesni toga da je reciklaža važna, čak 86 odsto kaže da je danas reciklaža važnija nego ikada pre, a kao četiri glavna razloga za to što ne recikliramo naveli su to da nema dovoljno kanti i mesta za odlaganje otpada za reciklažu. Čak 71 odsto ispitanika iz Srbije je reklo da nema dovoljno kanti za reciklažu, a kao mesta gde su one najneophodnije naveli su javne prostore.

„Nedostatak infrastrukture predstavlja ključni razlog zbog kojeg stopa reciklaže u Srbiji nije na višem nivou. Voleli bismo da na ulicama i javnim prostorima ima više kanti za prikupljanje reciklažnog otpada i neprestano ulažemo napore kako bismo omogućili građanima da što više recikliraju“, rekao je Nemanja Komatović iz „Svaka limenka se računa“.

Ono što je posebno zanimljivo jeste podatak da 94 odsto ispitanika smatra da bi kompanije trebalo da koriste ambalažu koja se može beskonačno reciklirati. Njih 60 odsto je izjavilo da na odluku o tome koji će proizvod kupiti utiče to koliko je pakovanje reciklabilno, a 54 odsto je istaklo da prednost daje limenkama za piće, jer se lako recikliraju.

Foto: Promo

„Sakupljanje i recikliranje limenki za piće moglo bi biti olakšano, čak može biti zabavno, ali svakako je najbolji primer cirkularne ekonomije, jer se limenke mogu u potpunosti reciklirati i to neograničen broj puta. Zbog toga je limenka najvrednija i najviše reciklirana ambalaža za piće “, rekao je direktor „Svaka limenka se računa Evropa“ David Van Heuversvin.

Od 2009. godine, „Svaka limenka se računa“ radi na povećanju svesti o reciklaži limenki za piće, sa vizijom da stopa reciklaže limenki koje se koriste u Evropi dostigne 100 odsto. Iako je taj procenat trenutno viokih 74,5 odsto, anketa je pokazala da samo 55 odsto Evropljana zna da se aluminijum može reciklirati beskonačno. Ovaj podatak svedoči da ima još puno prostora u pogledu edukacije potrošača. Ono što su ispitanici istakli jeste da žele da znaju šta se dešava sa ambalažom koja se reciklira i da li zaista završava u reciklažnim centrima, štiteći na taj način resurse i brinući o očuvanju životne sredine.

Pomenuto istraživanje obuhvatilo je ljude starije od 16 godina, oba pola, u 14 zemalja (Belgija, Srbija, Austrija, Mađarska, Grčka, Rumunija, Poljska, Češka, Irska, Holandija, Velika Britanija, Španija, Italija, Francuska), a trajalo je od 5. avgusta do 14. septembra 2020. godine.

Izvor: Represent

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti