Reciklirana plastika čvršća od betona?

Foto-ilustracija: Pixabay

Svi znamo koliko je plastika štetna po našu okolinu i planetu, pa zato svako potencijalno rešenje za korišćenje ovog nagomilanog materijala nailazi na veliko odobravanje javnosti.

Ujedinjene nacije pohvalile su napore kenijske preduzetnice i pronalazača Nzambi Matee koja je razvila mašinu koja reciklira odbačenu plastiku i pretvara je u kaldrmu za popločavanje i upotrebu prilikom građevinskih projekata. Njena opeka je čvršća od one koja se pravi od betona.

U građevinskom sektoru sve se više cene se inovacije koje istuču ekonomske i ekološke mogućnosti i koje podstiču prelazak sa linearne na cirkularnu ekonomiju. Zahvaljujući kompaniji Nzambi Matee reciklirano je više od 20 tona plastičnog otpada i data im je nova namena.

Nzambi Matee je pre četiri godine napustila svoj pređašnji posao u naftnoj industriji i odlučila da započne sopstveni posao. Sebe opisuje kao „preduzetnicu, samoukog dizajnera i mašinskog inženjera“ u jednoj osobi. Zbog svog iskustva u polju fizike i inženjerstva, nije joj bilo teško da prepozna potencijal u korišćenju održivih rešenja u građevinskom sektoru.

Misija njene kompanije Gjenge Makers, sa sedištem u Najrobiju, je da se plastični otpad pretvori u jeftine alternativne građevinske proizvode (zamena za betonske ploče npr.), da se smanji zagađenje plastičnim otpadom i pomogne neadekvatnim stambenim problemima sa kojima se suočavaju građani Kenije.

Ove ploče dolaze u različitim bojama (crvena, plava, smeđa i zelena), a testiranjem je utvrđeno da mogu da podnesu dvostruko veću težinu u odnosu na betonske.

Gjenge Makers proizvodi ekološki prihvatljive pločice izrađene od kompozita reciklirane otpadne plastike i peska. Udružili su se sa različitim proizvođačima plastičnih čepova i zatvarača za flaše od kojih sakupljaju otpad i ostatke iz redovne proizvodnje. Ovi materijali se spajaju sa odbačenom plastikom za jednokratnu upotrebu koju im dostavljaju njihovi neformalni „sakupljači otpada“ i koju zatim koriste za proizvodnju pločnika. Istovremeno, „sakupljači“ imaju zagarantovan i stabilan prihod.

„Finansijski smo obezbedili preko 112 pojedinaca od kojih su većina žene i omladinske grupe. Oni su naši partneri!“, ističe Matee.

Kako su neke zemlje uvele ograničenje u proizvodnji i smanjenje korišćenja plastične ambalaže, recikliranje otpada ostavlja prostor za razvitak alternativnih građevinskih proizvoda i bezbroj novih mogućnosti.

„Trenutno imamo veću potražnju od proizvodnje – naš najveći problem je mali proizvodni kapacitet. Proizvodimo oko 500 do 1000 cigli dnevno, a dnevno recikliramo blizu 500 kilograma plastičnog otpada“, navodi Matee.

Program UN za životnu sredinu (UNEP) kaže da se svakog minuta širom sveta kupi milion plastičnih boca, od kojih se većina ne reciklira.

Nzambi Matee je i jedna od sedam inovatora koji su prepoznati kao „Mladi šampioni planete Zemlje“ u okviru Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine za 2020. godinu.

Još jedna kompanija iz Kenije je vredna pažnje, a o kojoj smo već pisali – u pitanju je „Saniranje“ (Sanivation). Ova kompanija je našla neverovatan način da iskoristi ljudski otpad,  zahvaljujući briketima od ljudskih fekalija.

Foto-ilustracija: Pixabay

Briketi služe kao zamena za fosilna goriva, drvo i ugalj, pri čemu smanjuju emisiju gasova i efekat staklene bašte.

Međutim, kako objašnjava glavni operativni direktor i suosnivač Emili Vuds, da vam neko ne kaže od čega nastaje njihov proizvod, vi to sigurno ne biste ni znali.

„Ljudi isprva dovode u pitanje naše brikete, ali oni niti podsećaju niti mirišu na fekalije, tako da nema šanse da biste znali o čemu se zapravo radi,  niko ne bi nikada mogao ni da pretpostavi“, sa sigurnošću priča Vuds.

Dva puta nedeljno kompanija sakuplja kontejnere sa fekalnim muljem iz oko 650 specijalno dizajniranih toaleta širom Kenije i odvozi ih do postrojenja za obradu.

Mulj se kombinuje sa drugim otpadom od biomase poput piljevine i pretvara se u sigurno, higijensko gorivo.

„Zovemo ga „Mkaa kva jamii“, što u prevodu znači ćumur za porodicu. Oni sagorevaju otprilike dvostruko duže od lokalnog uglja i imaju oko trećinu emisije, posebno ugljen monoksida i čestica“, kaže Vuds.

„Saniranje“ tvrdi da su toaleti poboljšali sanitarne uslove za 20.000 ljudi, smanjujući stanje dijareje. Do sada je prodato više od 1.500 tona briketa fabrikama, školama, restoranima i domaćinstvima.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti