Otvoreni Međunarodni dani energetike i investicija u Novom Sadu

vojvodina.gov.rs

U sredu 28. oktobra 2015. godine otvoreni su Međunarodni dani energetike i investicija u Novom Sadu.

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine gospodin Nenad Stanković otvorio je manifestaciju i ovom prilikom istakao da Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine učestvuje na Međunarodnim danima energetike i investicija od 2005. godine. On je dodao da je fokus na teme vezane za energetiku, a poslednjih godina i na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Dodao je da značajan segment čine teme vezane za energetski menadžment u jedinicama lokalne samouprave, kao i da će biti reči o investiranju u nove tehnologije, a biće održan i okrugli sto na temu „Klimatske promene – u susret konferenciji u Parizu 2015“.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike gospodin Zoran Predić istakao je da je za oblast energetike bitno uvođenje novih tehnologija, razmena iskustva i unapređenje poslova. Podsetio je da je prošle godine usvojen Zakon o energetici, dok je Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima u završnoj fazi. Prema njegovim rečima, u Zakon o energetici u potpunosti je implementiran Treći energetski paket, dok se najznačajnije izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima odnose na određivanje mineralnih resursa od strateškog značaja za Republiku Srbiju.

Direktor Mađarske nacionalne trgovinske kuće gospodin Petar Škapinac izjavio je da su lokalne samouprave pokazale visok stepen zainteresovanosti kada je reč o energetskoj efikasnosti.

Organizatori Međunarodnih dana energetike i ionvesticija su Centralno evropski forum za razvoj (CEDEF), Novosadski sajam i Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine.

Sandra Jovićević

foto: vojvodina.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti