Otvaranje drugog Konkursa Ekoopština

Foto: Nika Veselinov

Ambasada Francuske u Srbiji i njeni partneri: Institut Veolia, Saint-Gobain, Veolia, Decathlon, NALED i SKGO, Wiener Stadistsche, Ministarstvo rudarstva i energetike i delegacije Evropske unije, zajednički su otvorili drugo izdanje konkursa „Ekoopština”. Marina Nenković-Riznić, moderatorka konkursa „Ekoopština”, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u uvodnoj reči podseća šta je Projekat „Ekoopština”:

– francusko-srpska platforma za saradnju na izazovima održivog grada, kroz identifikaciju dobre prakse razvijenih na lokalnom nivou u Srbiji kao i u Francuskoj, koja će biti predstavljena tokom seminara organizovanih za lokalne zajednice u Srbiji. Ovi seminari će se održati u Beogradu i Nišu 27. aprila Održivo upravljanje otpadom i energetska obnova – 10. maj Održiva mobilnost – 25. maj Održivo upravljanje vodama 6. jun za energetsku efikasnost. U oktobru je dodela nagrada kojom će biti nagrađeni pobednici ovog novog izdanja.

 – konkurs otvoren za sve srpske gradove i opštine od manje ili više od 40.000 stanovnika u četiri kategorije (upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada, pametni gradovi) na kojem će biti nagrađeno ukupno osam srpskih opština koje će biti pozvane na studijska putovanja u Francusku

– Konkurs nagrađuje lokalne vlasti u Srbiji za akcivnosti u četiri oblasti: energetska efikasnost zgrada, održivo upravljanje otpadom, voda i održiva mobilnost.

– konkurs otvoren za sve nastavnike i učenike u Srbiji koji rade na zaštiti životne sredine.

Pozvani su svi gradovi i opštine Srbije da učestvuju na seminarima i da svoje projekte podnesu do 30. juna 2023. godine.

Pročitajte još:

“Sa svim partnerima, ponosni smo na rezultate prvog izdanja, dobili smo 60 prijava iz srpskih zajednica, što pokazuje veliko interesovanje, i 35 prijava iz škola. Takođe smo poželeli dobrodošlicu više od 350 izabranih zvaničnika i tehničara iz srpskih lokalnih vlasti tokom naša četiri tehnička seminara organizovana u 2022. Ovo su ohrabrujući rezultati i ilustruju našu ambiciju da „Ekoopština“ bude platforma za saradnju u pogledu životne sredine i održivog grada koji promoviše aktere zelenije Srbije i jača veze između srpske i francuske zajednice. Takođe želimo da naš projekat učinimo vektorom saradnje i evropskih integracija oko pitanja životne sredine koja utiču na svakodnevni život građana Srbije. Posebno nam je zadovoljstvo da učvrstimo naše partnerstvo sa delegacijom Evropske unije označavanjem „Ekoopštine“ delom kampanje „We Care“ i programa „EU za Tebe“. Za ovo drugo izdanje, ambicija nam je da nastavimo naše delovanje u službi srpske zajednice i srpske omladine. Ono što želimo je da sve više lokalnih zajednica i škola učestvuje na našem takmičenju kako bismo mogli da idemo napred i da pomerimo Srbiju u njenoj zelenoj agendi”, rekao je Nj.E. Pjer Košar, Ambasador Francuske u Srbiji.

Foto: Nika Veselinov

“Cilj Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike je energetska sigurnost za naše građane i privredu. Donoseći strateške odluke o budućim ulaganjima u energetski sektor polazimo upravo od neraskidive veze energetike i ekologije, i kada govorimo o novim kapacitetima, govorimo pre svega o zelenoj energiji. Nastojimo da kroz značajne subvencije olakšamo našim građanima da budu energetski efikasniji, troše manje energije tako što će zameniti vrata i prozore, uraditi izolaciju fasade, zameniti kotlove energetski efikasnijim. Do sada je država za te namene izdvojila 2,6 milijardi dinara za 20.000 domaćinstava, a nedavno smo obezbedili  dodatna sredstva za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima, u iznosu od oko 70 miliona evra. Plan je da javni poziv bude raspisan u drugoj polovini 2023, a očekujemo da ćemo tim sredstvima moći da subvencionišemo oko 80.000 domaćinstava. Prethodni konkurs  „Ekoopština“ pokazao je da na nivou opština i gradova ima mnogo kvalitetnih ideja i projekata, pokazao je bogatstvo dobrih praksi na lokalnom nivou, ali i veliku motivisanost najmlađih, naše dece, da rade na unapređenju zaštite životne sredine i racionalnijoj potrošnji električne energije”, rekla je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike.

Generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuka podsetio je da je ova inicijativa važan element saradnje Ambasade Francuske i njegove organizacije. Opštine Srbije održavaju staru i tradicionalnu vezu sa opštinama Francuske, zbog čega se svake godine, kao i sledeće nedelje u Lionu, organizuje sastanak na kome će se razgovarati o pitanjima saradnje naše dve zemlje, kao i o ekonomskim pitanjima obrazovanju i nauci i šta EU donosi izabranim predstavnicima naše zemlje. Ekologija je jedna od tema, uz energiju i održivu mobilnost, za koju je SKGO veoma vezan. Njeni članovi nastoje da razumeju nacionalna i lokalna pitanja i da se upoznaju sa alatima o temama kojima se bavi „Ekoopština“. Njegova organizacija rado pomaže u identifikaciji i promovisanju najboljih praksi i kapaciteta koji žele da deluju uz jačanje saradnje sa Francuskom.

“Kompanija Saint-Gobain je sa zadovoljstvom ponovo podržala projekat koji ima za cilj podizanje svesti kod stanovništva. Naša inovativna rešenja, energetski efikasna koja čuvaju životnu sredinu komplementarna su sa projektom „Ekoopština“. Poznat je naš slogan ,,Making the world a better home” i u skladu sa tim posmatramo i projekt ,,Ekoopština“, jer ono što danas uradimo biće bolje za budućnost“, rekao je Vladan Ilić, generalni direktor Saint-Gobain za Srbiju.

„Organizacija je srećna što je ponovo deo projekta „Ekoopština“. Održivi razvoj i digitalizacija su horizontalne teme koje su prioriteti za njihovu organizaciju. Ovim pitanjem se bave već četiri godine kroz stvaranje i obuku kroz Zajednicu gradova za očuvanje životne sredine Srbije. Teme otpada u vodi i vazduhu su u fokusu srpskih gradova. Bili su u žiriju „Ekoopštine“ na ovu temu. NALED formira studijske grupe sa gradovima na temu otpada i kvaliteta vode. „Ekoopština“ je projekat koji može da pokaže moguća rešenja. Ovo je sjajna prilika da možemo da podelimo znanje i iskustva kako bismo se uključili u projekat, a i mi to možemo da podelimo između naših gradova“, rekao je Slobodan Krstović, direktor za održivi razvoj NALED-a.

„Veolia sa zadovoljstvom nastavlja saradnju sa „Ekoopštinom“, to je odlična platforma za prenošenje znanja o temama koje su u srcu našeg poslovanja, voda, energija i upravljanje otpadom. To je takođe veoma dobar primer saradnje srpskih i francuskih lokalnih vlasti. Njihov cilj je da promovišu ovu saradnju, da ubrzaju razmenu znanja i primenu novih i inovativnih tehnika kao što je Vinča, sa reciklažom građevinskog otpada gde proizvodimo agregate. Realizuje se pravi energetska proizvodnja iz otpada i omogućava snabdevanje grada Beograda električnom i toplotnom energijom, odnosno 30.000 domaćinstava električnom energijom i 60.000 toplotnom energijom. Ovo je početak ekološke transformacije i razlog našeg postojanja. Kompanija na ovaj način želi da podrži lokalne zajednice i želimo puno sreće zajednicama koje budu učestvovale u takmičenju“, rekao je Filip Tjel, Managing director Veolia Srbija.

„Kao što je već pomenuto, Veolia pozdravlja projekte koji se realizuju u okviru konkursa „Ekoopština“, čiji su rezultati i aktivnosti u ovoj godini više nego pozitivni i koji na taj način promoviše razmenu između srpskih i francuskih gradova. Razmena informacija i saveta je praktična i dobrodošla ne samo za prošlogodišnje pobednike, već i za sve zainteresovane za ekološke teme kao što su tretman otpada ili distribucija energije. Veolia radi širom sveta i svuda gde želimo da ojačamo zajednice i unapredimo potencijal“, rekao je Nebojša Grbušić, direktor Water solutions and technologies Veolia Srbija.

„Wiener Stadtische osiguravajuće društvo je posvećeno poboljšanju života u gradovima Srbije. Kompanija je lider u istočnoj Evropi i ceni svoju trenutnu ekonomsku vrednost i buduću održivost regiona. Partner je u ovom projektu „Ekoopštine“ jer kompanija želi da prati i podrži napore u smislu razmene iskustava i znanja i operativne ekspertize u pogledu životne sredine. Cilj kompanije je da obezbedi budućnost za naredne generacije. Ove godine će podržati „Ekoopštinu“ u kontekstu održive mobilnosti, akciju u kojoj je već sprovela akcije, posebno u Nišu, na promociji biciklizma u gradu izgradnjom biciklističkih stanica“, rekla je Ivane Đurišić, Korporativni PR menadžera Wiener Stadtische osiguranja a.d.o. Beograd.

„Kao sportska kompanija, Decathlon ima za cilj da zaštiti jezera i planine kako bi deca mogla da uživaju i da se bave sportom u prirodi. U okviru škola se sprovode akcije podizanja svesti dece o životnoj sredini. Decathlon će podržati ovogodišnje izdanje konkursa „Ekoopština“ donacijom opreme u iznosu od 5.000 evra za pobedničke škole. Kompanija je svesna da je Srbija sportska nacija, da voli sport i živi kroz sport, što podrazumeva podizanje svesti među mladima, ali i velike akcije koje se sprovode kao na primer tokom dana vožnje bicikla, gde su sve usluge posvećene biciklizmu besplatne za smanjenje emisije ugljenika“, rekla je Katarina Jovanović, direktorka Decathlon-a za Beograd i članica žirija za kategoriju “Zelene škole”.

Izvor: Ambasada Francuske

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti