Nauka i inovacije od ključnog značaja za dalji razvoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Alexandre Debiève)

U Muzeju nauke i tehnike obeleženo je četiri godine rada Fonda za nauku Republike Srbije, čemu je prisustvovala ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i tom prilikom izrazila nadu da će kroz 10 godina nauka diktirati ekonomski razvoj zemlje.

Ministarka Begović istakla je da je doneta strategija koja ima viziju naučnog i tehnološkog razvoja Srbije, odnosno gde želimo da izgradimo snažne naučne, istraživačke i razvojne institucije, koje treba da odgovore na globalne izazove.

,,Takođe, želimo da podržimo i izgradimo lidere istraživače i istraživačke timove koji će moći da izađu na globalnu mapu nauke i pokažu šta Srbija zna’’, poručila je ministarka.

Kako je naglasila, Fond za nauku postao je veoma važan oslonac za srpske naučnike i svakako jedan od ključnih mehanizama kako države, tako i naučne zajednice, koji je potreban za to da nauku usmerimo ka izvrsnosti i inovacijama.

Pročitajte još:

Važno je, kako je dodala, da iskoristimo i neiskorišćeni potencijal naših sjajnih ljudi u rasejanju, koji su veoma uspešni i motivisani da pomognu našoj lokalnoj zajednici kroz konekcije, projekte, transfer znanja i tehnologije.

Prema njenim rečima, Fond za nauku imaće još jedan novi poziv upravo vezan za dijasporu, koji će svakako biti važan za povezivanje naše naučne zajednice i sveta.

Ministarka je podsetila na to da je država u prethodnom periodu puno ulagala u nauku, ističući važnost fondova, izgradnje naučno-tehnoloških parkova i sve veće startap zajednice u Srbiji.

,,Projekat „Promis” pravi je pokazatelj koliko možemo biti hrabri u nauci i sa Fondom radimo na tome da se hrabrost naučnika transponuje na pozive novog evropskog okvira Horizont, gde Srbija treba da ima sve više dobitnika prestižnih međunarodnih grantova’’, navela je ministarka Begović i zaključila da ćemo tek pokazati koliko Srbija ima sjajnih naučnika i koliko vredi ulagati u nauku.

Vršilac dužnosti direktora Fonda za nauku Milica Đurić Jovičić napomenula je da je ovaj fond do sada otvorio osam programa, uskoro će i deveti, a do kraja godine biće otvoreno još ukupno četiri programa.

Direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara ukazao je na to da postoji jaka veza između inovacija, preduzetništva i ekonomskog rasta u jednom društvu, i dodao da će Svetska banka nastaviti da podržava razvoj Srbije u ovim oblastima, u saradnji sa Evropskom unijom i Vladom Srbije.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini poručio je da EU nastavlja da podržava nauku, tehnološki razvoj i inovacije, ne samo kako bi obezbedila kompetitivnost ekonomija, već i bolji standard života svim građanima.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti