Male oaze bez motornih vozila i buke

Foto-ilustracija: Unsplash (bangyu-wang)

Dok se stanovnici gradova bore sa gužvama, bukom, zagađenjem, postoje mala mesta, planinska sela, ili ostrva, u kojima nije moguće čuti buku saobraćaja. Nije stvar samo buke, već jednostavnog načina života koji se vodi u takvim mestima – puno hodanja, vožnje bicikala i svežeg vazduha. Nešto potpuno drugačije i mirnije.

Jedna takva mala oaza mira postoji u Grčkoj. Ostrvo Hidra nudi susret sa čistom prirodom, neguje okruženje u kome cveta ekosistem ali i pojedinac. Jedan od načina na koji to čini jeste prevoznim sredstvima. Na ostrvu možete pešačiti, ploviti vodom ili sresti magarce i konje. Međutim, ovde je transport ograničen, ali efikasan, jer doprinosi mirnoj atmosferi. Zabrana vožnje automobila i motocikala čini ostrvo idealnim mestom za one koji žele da pobegnu od užurbanog gradskog života. Vazduh na ostrvu Hidra je svež, čist i zdrav, uglavnom zahvaljujući odsustvu motornih vozila, čime se smanjuje nivo zagađenja koje obično prati saobraćaj. Osim toga, konstantni morski vetrovi dodatno osvežavaju i pročišćavaju vazduh, čineći ga idealnim za disanje i opuštanje. Do ostrva svakako nije komplikovano doći, i za to postoji više načina.

Pročitajte još:

Međutim, ovo nije jedino mesto na svetu koje je zabranilo automobile. U Kini, ostrvo Gulangju, ne dozvoljava vožnju ni bicikala, ni motornih vozila. Mesto je isključivo namenjeno za pešake, a posećuju ga milioni turista godišnje. Ostrvo je atraktivno, jer je bogato prirodom, stazama, arhitekturom, i rangirano je vrlo visoko kada su u pitanju turističke destinacije. Pored toga, nalazi se i na listi svetske kulturne baštine Uneska.

Foto-ilustracija: Unsplash (morgan-thompson)

Takođe, opština Cermat u Švajcarskoj u kantonu Vale, ne dozvoljava automobile. Ima prelepe planinske vrhove, specifičnu drvenu planinsku arhitekturu kuća i hotela, zbog čega je ovo ski-centar, i mesto za ljubitelje životne sredine u zimskom periodu.

U SAD-u, nije jedino mesto, ali je poznato po svom višedecenijskom pravilu zabrane vožnje motornih vozila -nalazi se u državi Mičigen, na jezeru Hjuron, zove se Makino, i bogato je prirodnim atrakcijama, kao i raznolikim istorijskim pričama. Čitav vek, biciklisti dominiraju u ovom mestu, i stoga, nema sirena, izduvnih gasova, besa, ali ima zvuk talasa, ptica i kopita. Konji su prisutni tokom cele godine, ali im se broj naročito poveća tokom turističke sezone. Još jedna zanimljivost jeste da su stanovnici odlučno odbili i pojavu električnih bicikala i skutera, jer je ovde ritam života utvrđen još ranije. Sporiji tempo života, koji odbija čak i električni bicikl, tu je zbog bezbednosti, ali i kako se konji ne bi plašili novih prevoznih sredstava.

Milica Vučković

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti