OSNOVANA FACILITY MANAGEMENT BIZNIS ASOCIJACIJA SRBIJE

Foto: MPC Properties

Povodom Svetskog dana Facility menadžmenta (FM), u hotelu MOXY predstavljena je novoosnovana Facility Management Biznis Asocijacija Srbije (FMBAS). Tim povodom, održane su tri panel diskusije u okviru kojih su vodeći domaći i regionalni stručnjaci iz FM industrije govorili o značaju holističkog pristupa održavanju objekata, ISO FM sertifikaciji, energetskoj efikasnosti, primeni bezbednosnih standarda i njihovom uticaju na funkcionalnost i održivost objekata.

Energetska efikasnost istaknuta je kao aktuelno svetsko pitanje, budući da 40 odsto ukupne proizvedene električne energije koriste postojeći objekti. Primenom adekvatnih facility menadžment rešenja mogu se ostvariti uštede i do 30 odsto na svakoj pojedinačnoj nekretnini, uz dodatni efekat smanjenja CO2.

Pročitajte još:

Foto: MPC Properties

„Postoje jednostavne mere za uštedu električne energije, poput edukacije pojedinaca o odgovornoj potrošnji i optimizacije postojećih sistema grejanja i hlađenja, koje imaju značajan doprinos a da pri tome ne iziskuju ulaganja. Po potrebi, može se izvršiti sanacija objekta u energetskom smislu, od zamene stolarije do unapređenja termo izolacije, ali i primeniti neka od savremenih rešenja poput korišćenja obnovljivih izvora energije,“ izjavio je dipl.ing. Željko Zečević, konsultant saradnik kompanije Marera Green – Eneplus.

Predstavnici renomiranih kompanija, poput Erste banke, dm drogerie, Buerau Veritasa, First Facility-a i Secut-a, samo su neki od istaknutih učesnika panela održanih u okviru konferencije.

Predsednik Asocijacije, Danilo Pušonja, istakao je ključne razloge za osnivanje FMBAS-a: „Tržište FM-a u Srbiji je još uvek u povoju, sa brojnim izazovima uobičajenim za taj stadijum razvoja struke. Ključne barijere predstavljaju siva ekonomija, nepovoljni uslovi rada, upitan kvalitet usluga i improvizacije u pogledu obima i načina realizacije posla, što dovodi do realnih posledica kako po objekte tako i u pogledu razvoja industrije.“

Foto: MPC Properties

Jovana Cvetković, direktorka razvoja, tehničkih operacija i inovacija u kompaniji MPC Properties, navela je razloge zašto je ta kompanija odlučila da prihvati ulogu suosnivača asocijacije: „Polazeći od naše liderske tržišne pozicije u izgradnji i upravljanju modernim šoping i poslovnim centrima i činjenice da upravljamo sa oko 600,000 m2 komercijalnog prostora u zemlji, čime imamo i detaljan uvid u realno stanje facility management struke, uvideli smo značaj i neophodnost za pokretanje FM asocijacije u Srbiji. Stratešku podršku pronaši smo u našim suosnovačima, kompanijama Marera Property Management i TOKATA, koje takođe imaju bogata iskustva u ovoj oblasti, kako bismo zajedno osnažili struku i doprineli njenoj aktuelizaciji“.

Facility Management Business Association of Serbia (FMBAS) je nevladina, neprofitna organizacija posvećena promociji, edukaciji i pružanju podrške razvoju industrije Facility Management-a u Srbiji. Osnovana je početkom 2023. godine, od strane tri vodeće kompanije koje posluju u segmentu izgradnje i upravljanja nekretninama, Marera Property Management, MPC Properties i TOKATA.

Izvor: MPC Properties

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti