Sve više solarnih elektrana u regionu

Foto: EP

O solarnoj energiji, njenom potencijalu i upotrebi razgovaralo se tokom međunarodne konferencije DANI SUNCA, koja je ove godine održana u Bolu na Braču. Naš region ima zavidan solarni potencijal, ali nažalost on je veoma malo iskorišćen. Stručnjaci se nadaju da će zahvaljući brojnim projektima u ovoj oblasti do 2030. godine čak 45 odsto energije dolaziti iz obnovljivih izvora.

Proizvodnja na mestu potrošnje tema je panela koji je privukao veliku pažnju svih učesnika konferencije. Ono što se moglo čuti je da u Hrvatskoj vlada veliko interesovanje za postavljanje solarnih panela i da broj elektrana koje se nalaze na distributivnoj mreži stalno raste. Veliki broj građana želi da postavi solarne elektrane na krovove svojih kuća jer na ovaj način mogu postati energetski nezavisni, da štede energiju, što utiče na njihove iznose računa za električnu energiju

Učesnici panela osvrnuli su se i na zakonske regulative kada je reč o izgradnji solarnih elektrana, ali i probleme priključka na mrežu. Napomenuli su i poteškoće koje imaju građani koji žive u stambenim zgradama, upravo zbog toga što su krovovi zajednička imovina, te je potrebna saglasnost svih stanara kako bi se na krov postavili solarne panele.

Miloš Kostić, direktor kompanije MT-KOMEX, koja je predvodnik kada je reč o izgradnji solarnih elektrana u Srbiji, govorio je o tome kako je 2013. godine izgradio prvu elektranu “Solaris Energy” u našoj zemlji. Osvrnuo se na procedure koje je tada morao proći i da je veliki izazov bio kako finansirati ceo projekat. 

Pročitajte još:

“Nakon što smo izgradili prvi elektranu, pre deset godina, fokusirali smo se na projekte iz ove oblasti. Ove godine, u aprilu mesecu u rad smo pustili trenutno najveću elektranu u Srbiji, “DeLasol”, za koju je potpisan PPA ugovor”, istakao je Kostić i dodao da je kompanija MT-KOMEX 2017. godine započela razvoj elektromobilnosti.

Kako je pojasnio, prve korake napravili su u Srbiji ugradnjom punjača za električne automobile i plasiranjem digitalne platforme i aplikacije Charge&GO koja vozačima električnih automobila omogućava da na brz i jednostavan način lociraju punjače. Trenutno rade na razvoju mreže u Srbiji, ali u planu je postavljanje punjača u regionu.

O regionalnoj situaciji u solarima razgovaralo se na panelu na kom je učestvovala Danijela Isailović, menadžerka Udruženja OIE Srbija. Ona je istakla da u našoj zemlji vlada veliko interesovanje za izgradnu solarnih elektrana, uostalom kao i u celom regionu. Podsetila je da su usvojene izmene i dopune Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije kao i da nas uskoro očekuje prvi krug aukcija. 

Organizator konferencije DANI SUNCA su Obnovljivi izvori energije Hrvatske, Tokom dva dana okupila je 400 učesnika i više od 60 predavača i panelista.

Pokrovitelji konferencije posvećene razvoju projekata solarne energije bili su Evropska komisija, Vlada Republike Hrvatske, SolarPower Europe, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Evropske unije, Ministarstvo prostornoga uređenja, građevinarstva i državne imovine, Ministarstvo poljoprivrede, Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investicijska banka.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti