Opština Čajetina sa švedskim konsultantima razrađuje plan za primarnu obradu otpada

Foto-ilustracija: Unsplash (Gorana B)

Lokalna samouprava opštine Čajetina sa KJP „Zlatibor“ je od 2017. godine uključena u Program podrške lokalnim samoupravama na putu ka Evropskoj uniji u cilju unapređenja oblasti zaštite životne sredine.

Program, uz pomoć Vlade Švedske, sprovode Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije (SKGO) i Švedska asocijacija regiona i opština (SALAR). 

Nakon dve i po godine pauze izazvane korona virusom, partneri iz švedske koji sa KJP „Zlatibor“ Čajetina rade na projektu primarne selekcije otpada, stigli su na Zlatibor gde nastavljaju radionice sa timom zaduženim za sprovođenje Projekta. Trenutno se radi na planu aktivnosti koje su predviđene za samu primenu primarne selekcije.

„Mi sada razvijamo plan šta je sve potrebno odraditi pre onog datuma kada budemo rekli našim korisnicima: od danas počinjemo primarnu selekciju. Primera radi, ako se odlučimo da počnemo od septembra naredne godine, sada su tema sve aktivnosti koje je potrebno obaviti do tada. To su razne edukacije zaposlenih u našoj firmi koji će obavljati direktno te poslove, zatim zaposlenih u javnom sektoru, a potom i naših korisnika. Zatim i nabavka nedostajuće opreme. Moram napomenuti da smo se mi u prethodnim godinama zaista osnaživali; nabavili smo tri nove auto smećare, preko 500 novih kontejnera, a potrebno je da još nabavimo nedostajući broj kanti za mokre frakcije otpada koje ćemo sakupljati, dok za suvu frakciju otpada očekujemo donaciju do kraja godine,“ rekla je Vera Blagojević, rukovodilac komunalne službe i koordinator Projekta.

Od Kraljevine Švedske, ali po osnovu drugog projekta koji se realizuje preko Ministarstva za zaštitu životne sredine i Ministarstva finansija, ovo javno preduzeće bi do kraja godine trebalo da dobije oko 5 350 kanti za suve frakcije otpada kao i auto smećaru od 16 metara kubnih. Nakon nabavke potrebne opreme , KJP „Zlatibor“ će odrediti rutinske postupke.

„Za početak, verovatno ćemo odrediti jednu manju oblast na kojoj ćemo početi primarnu selekciju kako bi smo na terenu uvideli sve prednosti, ali i potencijalne nedostatke samog sistema pre nego što proširimo na celu teritoriju naseljenih mesta Čajetine i Zlatibora.“

U protekle dve godine koliko nisu bili u mogućnosti da dođu u Srbiju, sa švedskim konsultantima održavani su onlajn sastanci i savetovanja. O do sada realizovanim koracima, partneri iz Švedske imaju mnoštvo pohvala.

„Vidim mnogo promena. Bili smo u kontaktu, ali je bilo dosta promena, pogotovo u mojoj oblasti, upravljanju otpadom. Gradi se novi prostor za kamione, imaju pretovarnu stanicu, planiramo i reciklažnu jedinicu, a radi se i na primarnoj selekciji. Opština se brzo razvija na polju novih tehnologija u pokušavaju da postane ekološki najrazvijenija lokalna samouprava u Srbiji. Zajedno sa opštinskim zvaničnicima radimo na primarnoj selekciji i rekao bih da je neophodno edukovati stanovnike o značaju toga, što će biti i najveći izazov sa kojim će se suočiti opštinsko rukovodstvo. Ali, verujem da su sposobni da to ostvare“, napomenuo je Pele Halberg, konsultant iz Švedske.

Pored unapređivanja opreme i vozila, edukativnog osnaživanja zaposlenih, razmišlja se i o poslovnim profilima koji bi za krajnju realizaciju projekta bili neophodni. Takođe se radi na dobijanju građevinske dozvole za reciklažno dvorište, sa čijom bi izgradnjom trebalo da se krene u ovoj godini.

Izvor: Opština Čajetina

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti