Postrojenje za preradu otpadnih voda na Zlatiboru pušteno u rad

Foto: Opština Čajetina

Na Zlatiboru je u probni rad pušteno Postrojenje za preradu otpadnih voda. Ovo postrojenje ima ogroman ekološki značaj ne samo za opštinu Čajetina i Zlatibor, već i za celu Srbiju jer će rešiti problem zagađenja Crnog Rzava i njegove pritoke Obudojevice, ali i kompletnog sliva reke Drine. Takođe, ovo je jedan u nizu projekata koji će doprineti da Čajetina postane prva ekološka opština u Srbiji.

“Sa izgradnjom postrojenja krenulo se 2017. godine a sve aktivnosti je vodio pokojni direktor Vodovoda Rade Jovanović, koga ćemo se uvek sa ponosom sećati. Prilikom izgradnje su ispoštovani najsavremeniji evropski standardi, sa zatvorenim bazenima, bez neprijatnih mirisa za okolinu i sada nam predstoji probni rad i obuka kompletne ekipe koja će raditi na njemu. Ovakva postrojenja će u godinama pred nama postati standard i obaveza za sva naseljena mesta, a opština Čajetina će biti tu da razmeni iskustva sa drugim opštinama Srbije“ rekao je Miroslav Đokić, direktor JKP „Vodovod“ iz Čajetine.

Zaštita životne sredine je sve važnija tema zbog čega Republika Slovenija podržava takve projekte u okviru međunarodne saradnje. Postojanje postrojenja za prečišćavanje vode doprineće smanjenju zagađenja životne sredine, posebno vodotoka, povećaće zdravstvenu bezbednost stanovništva i na kraju, ne najmanje važno, omogućiće razvoj opštine i regije”, izjavio je Tadej Baškovič, v.d. direktora Centra za međunarodnu saradnju i razvoj.

Vrednost kompletnog projekta izgradnje postrojenja iznosila je 4,6 miliona evra, od čega je iz lokalnog budžeta izdvojeno 3,1 miliona evra, dok je Republika Slovenija, posredstvom Centra za međunarodnu saradnju i razvoj, pružila finansijsku pomoć od 1,5 miliona evra.

“Izgradili smo moderno postrojenje koje će funkcionisati na principu savremenog biološkog plana, ugrađena je oprema renomiranih zapadno-evropskih proizvođača i radiće u automatskom režimu sa daljinskim nadzorom. Stepen prečišćavanja vode biće u skladu sa evropskim direktivama za šta je obezbeđena i savremena laboratorija”, rekao je Boris Savnik, direktor Hidroinženiringa, istakavši da velike zasluge za izgradnju ovog objekta pripadaju Opštini Čajetina i JKP “Vodovodu Zlatibor“ i njenom, nažalost, preminulom direktoru Radetu Jovanoviću, koji je od samog početka bio uz ceo projekat, navodi se u saopštenju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti