Olimpijski šampioni preuzimaju medalje na recikliranoj plastici

Foto: Tviter skrinšot

Olimpijske igre u Tokiju biće upamćene po mnogo čemu, a podijumi od reciklirane plastike spadaju među novitete o kojima će se dugo pričati.

Iako su se igre u Tokiju susrele sa brojnim izazovima uzrokovanim pandemijon COVID-19, ispostavilo se da reciklaža ne predstavlja izazov za organizatore koji su na ovaj način želeli da istaknu održivu stranu ovog sportskog događaja.

Mesecima unapred, javnost je učestvovala u ovom projektu sakupljajući plastični otpad, dok je za dizajn zaslužan japanski dizajner Asao Tokolo, piše na zvaničnom sajtu Olimpijskih igara u Tokiju.

Za razliku od podijuma kakve smo do sada viđali, Tokolovi podijumi sastoje se od 3D štampanih kocki teških svega 1,5 kg. Ove kocke odlikuje trodimenzionalna unutrašnjost pa podijumi uvek izgledaju drugačije u zavisnosti od količine i ugla svetlosti.

Tradicionalni Japanski oblik u 3D formi i prepoznatljiva indigo boja za koju se opredelio Tokolo imaju za cilj da svetu prikažu spoj tradicionalnog i modernog Japana. Naravno, tu je i korišćenje 3D tehnologije sa ciljem da se predstavi inovativna tehnologija kojom je ova zemlja ovladala.

Budući da su svojim nastajanjem 3D kocke sprečile gomilanje plastičnog otpada, tako je cilj da se po okončanju Olimpijskih igara ove kocke ne bacaju već da postanu eksponat u ambasadama, domovima ili muzejima – za uspomenu i dugo sećanje. I čistu životnu sredinu, naravno.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti