OIE Hrvatska – Nova pravila HOPS-a sprečavaju OIE projekte u vredne 1.5 milijardi evra

Foto-ilustracija: Unsplash (American Public Power Association)

Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) ističe da je nakon dve godine čekanja, Hrvatski operater prenosnog sistema (HOPS) objavio Pravila o priključenju na prenosnu mrežu. 

“Nažalost, umesto da podstaknu razvoj projekata OIE, donečena pravila ih onemogućavaju. Ovako otežavajuća pravila Hrvatska nije imala još od početka razvoja projekata obnovljivih izvora energije te ih OIEH smatra neprihvatljivima i na kraju izuzetno štetnim za Republiku Hrvatsku”, navodi se u saopštenju OIE Hrvatska.

HOPS novim Pravilima proces izdavanja potrebnih dozvola za OIE projekte produžuje za gotovo dve godine. Tako će za dobijanje elektroenergetske saglasnosti (EES), koja je uslov za ishodovanje lokacijske dozvole, investitori čekati između devet i 12 meseci. 

Za elaborat o mogućnosti priključenja (EMP) biće potrebno čekati 90 dana, a za elaborat optimalnog tehničkog rešenja priključenja (EOTRP) dodatnih pet do osam meseci. Poređenja radi EU nalaže da sve dozvole za gradnju treba izdati u roku od dve godine, dok je sada samo za rešavanje priključka potrebno godinu i po dana.

Pročitajte još:

“Prema novim Pravilima, nije sigurno kada niti koliko električne energije će HOPS od proizvođača OIE preuzeti u mrežu. S druge strane, HOPS ima pravo u bilo kom trenutku da postrojenja iz OIE isključi iz mreže i to u situaciji kad nam je potreban svaki megavat proizvedene domaće zelene energije”, dalje se navodi.

Kako ističu iz OIE Hrvatska, u početnoj fazi razvoja OIE projekta, investitor ispunjava sve svoje finansijske obaveze, dok HOPS svoje obaveze odlaže do izgradnje nove mreže, što će se dogoditi za otprilike 20 godina, iako već sad uzima novac za priključak i izgradnju.

Foto-ilustracija: Pixabay (ELG21)

Prema ovakvim Pravilima, ni jedna finansijska institucija neće odobriti kredit za OIE postrojenje za koje ne zna za koliko će proizvedene električne energije moći da isporuče račun i dobiju povrat investicije. Investitorima se tako poručuje kako nisu dobrodošli, a postizanje energetske samostalnosti i nezavisnosti produžuje se u nedogled.

“U razvijenim EU državama situacija je jasno drugačija. Cilj razvoja mreže je optimizacija koja dovodi do najvećeg povećanja društvenog blagostanja. To se postiže tako da operater sistema snosi finansijski teret prigušenja/isključenja, kroz te troškove operater sistema onda ima snažan podsticaj da optimizuje svoje poslovanje te ima jasne indikatore kada je bolje graditi nove elemente mreže, a kada prigušiti/isključiti proizvodnju, što konačno rezultira najnižim troškovima unutar regulirane delatnosti”, piše u saopštenju.

Projekti obnovljivih izvora energije koji u ovom trenutku čekaju na razvoj vredni su čak 1,5 milijardi evra, poručuju iz Udruženja i konstatuju da zbog novih Pravila HOPS-a pitanje je kad će i hoće li se uopšte realizovati. 

OIEH smatra da je neophodna hitna reakcija nadležnih ministarstava kako bi se nastavio razvoj OIE projekata. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti