Održana konferencija Smart cities u Hrvatskoj

Foto: Pixabay

Pametna rešenja do održivoga grada bila su glavna tema 4. međunarodne konferencije SMART CITIES održane 17. aprila 2018. godine na Zagrebačkom velesajmu.

Mirka Jozić iz Gradske kancelarije za privredu, energetiku i zaštitu okoline, najavila je projekat čišćenje unutrašnjosti motora za sve tipove vozila, što ne bi bilo štetno za okolinu, a nakon čega bi se izduvni gasovi vozila smanjili za 30 odsto. Takva dekarbonizacija bi smanjila i potrošnju vozila do 20 odsto. Čišćenje bi koštalo oko 150 kuna, trebalo bi se napraviti jednom godišnje i trajalo bi oko sat vremena, nakon čega bi se dobila nalepnica na vozilu kao dozvola za vožnju gradom, objašnjava Jozić. Isto tako je objasnila da se razmišlja o izgradnji eko-centara u Zagrebu gde bi vozači mogli obaviti takvo čišćenje, no prvo će se krenuti sa javnim gradskim prevozom i ostalim vozilima u službi zbrinjavanja otpada. Uz to, najavljena je i modernizacije cele javne rasvete u Zagrebu LED rasvetom, što bi smanjilo potrošnju energije za čak 60 odsto, a koja bi se 90 odsto financsrala iz evropskih fondova. Biće potrebno dve i po do tri godine za prikupljanje dokumentacije, a za takav posao, koji će trajati preko deset godina, konkurs bi bio krajem iduće godine ili početkom 2020. godine. Na kraju je Jozić spomenula i planove za ugradnju sistema za daljinsko očitanje potrošnje vode i gasa i čipovanje kontejnera za otpad.

Željko Turk, Grad Zaprešić, govorio je o projektu praćenju kvaliteta vazduha u zatvorenim prostorijama, koji se prošle godine počeo sprovoditi u učionicama osnovnih škola pomoću Smart Sense AirQ Indoor sistema, koji bi trebao omogućiti sprečavanje mogućih negativnih uticaja kvaliteta vazduha na zdravlje učenika i profesora. Senzor crvenom bojom signalizira porast vrednosti CO2 iznad dozvoljenih nivoa, a sistem grafički i numerički prikazuje prikupljene vrednosti kroz željeni period i šalje notifikacije korisnicima sistema u slučaju previsokih vrednosti. Plan je proširiti strategiju i na gradske trgove, prometna mesta i deponije.

Eric Freudenthal, Smart City Sweden, spomenuo je švedski napredni sistem recikliranja i upravljanja otpadom, gde zahvaljujući saradnji univerziteta, industrije i javnog sektora samo jedan odsto od ukupnog godišnjeg otpada završi na deponijama.

izvor: energetika-net.com

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti