Održana javna rasprava o Nacrtu Strategije integralnog upravljanja vodama u Bijeljini

upravljanje vodama srna.rs

Krajem prošle nedelje u Bijeljini u Republici Srpskoj održana je javna rasprava o Nacrtu Strategije integralnog upravljanja vodama za period od 2015. do 2024. godine koja je usvojena u avgustu 2015. godine.

Pomoćnik ministra za vodoprivredu Republike Srpske gospodin Mihajlo Stevanović izjavio je da u narednih 10 godina u oblast upravljanja vodama mora biti uloženo oko 1,5 milijardi KM, odnosno oko 767 miliona evra. Kako je istakao, Nacrt Strategije integralnog upravljanja vodama za period od 2015. do 2024. godine sagledava sve aspekte vodoprivrede u smislu korišćenja i zaštite voda, a resorno ministarstvo očekuje da između 70 i 80 odsto stanovništva dobije organizovano snabdevanje vodama implementacijom Strategije. Takođe, istakao je da je neophodno podstaći industriju da počne sa ugradnjom sistema za tretman i zaštitu voda. Naveo je da su značajna finansijska sredstva uložena u sanaciju objekata koji su stradali u poplavama iz 2010. i 2014. godine, kao i da je sa Svetskom bankom dogovorena izrada drinskog nasipa. Podsetio je da je opština Bijeljina obezbedila projektnu dokumentaciju za regulaciju toka reke Janje, kao i da je uz pomoć Fonda solidarnosti uloženo preko 15 miliona KM (7,6 miliona evra) u zaštitu od voda, dok je Strategijom predviđeno da sredstva do 2024. godine iznose oko 400 miliona KM (204 miliona evra).

Pomoćnik direktora Javne ustanove „Vode Srpske“ gospodin Slaviša Savić istakao je da je Strategija jedan od najvažnijih dokumenata u oblasti vodoprivrede, kao i da se dokumentom uočavaju nedostaci, definišu oblasti i prioriteti, kao i utvrđuju neophodna sredstva za unapređenje stanja u vodoprivredi.

Gradonačelnik Bijeljine gospodin Mića Mićić izjavio je da je potrebno što pre realizovati projekte regulacije toka reke Janje i izgradnje drinskog nasipa kako bi Bijeljina bila bezbedna od poplava narednih 50 godina.

Javne rasprave o Nacrtu Strategije integralnog upravljanja vodama biće održane u Trebinju, Istočnom Sarajevu i Banjaluci, a očekuje se da će se Strategija kao predlog naći na sednici Narodne Skupštine Republike Srpske krajem ove ili početkom sledeće godine.

Sandra Jovićević

foto: srna.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti